23 decembrie: sărbători şi semne ale timpului

23 12 2022 F 1

După calendarul creştin ortodox, stil nou, la 23 decembrie sunt cinstiţi Sfinţii 10 Mucenici Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest și Pompie, care au pătimit în jurul anului 250, pe insula Creta, din porunca împăratului Deciu. Ei au refuzat să se închine idolilor și au mărturisit că sunt creștini și pentru asta le-a fost tăiat capul. Dar înainte cei 10 Mucenici din Creta au rostit următoarea rugăciune: „Iartă, Doamne, pe robii Tăi și primește vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre și prieteni și pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoștinței și cu ochi curați să vadă buna credință, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, O!  Împărate veșnic”.

La 23 decembrie, după stil vechi, este prăznuit Cuviosul Toma. El a trăit în secolul al X-lea. Din tinereţe a preferat viaţa de călugăr. În acea vreme un om bogat a ridicat o mănăstire la Constantinopol şi l-a ales pe Toma stareţ al ei.  Însă Sfântul Toma a preferat să se nevoiască în singurătate şi a plecat într-un pustiu. Călugării au dat de el acolo şi i-au durat un adăpost. Cuviosul Toma a petrecut în pustiu nouă ani, fiind înzestrat de Dumnezeu cu har de a face minuni. A murit la adânci bătrâneţe.

Dacă în ziua de 23 decembrie cerul este senin, în curând vor veni şi gerurile. Dacă păsările stau cârduri pe ramurile copacilor, vremea se va încălzi. Dacă stelele pe cer lucesc mai puternic, e semn că vremea se va răci.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий