Rusia nu va putea distruge fermitatea Ucrainei de a lupta împotriva agresorului până la victorie, precum și voința ei de a trăi liber și independent

23 12 2022 F 2

Despre aceasta se specifică în declarația Uniunii Europene, făcută la ședința Consiliului Permanent al OSCE, relatează RBK-Ucraina cu referire la site-ul web al reprezentanței UE în organizațiile internaționale de la Viena. „Rusia intenționează să priveze poporul Ucrainei de sărbători anul acesta. Dar Rusia trebuie să înțeleagă că nu poate distruge nici Crăciunul, nici Ucraina. Rusia nu va putea niciodată să distrugă voința poporului ucrainean de a trăi liber și independent, fermitatea de a lupta împotriva agresorului până la victoriei, viitorul lor democratic și prosper european”, se arată în comunicat. De asemenea, se remarcă faptul că la Consiliul European din săptămâna trecută, liderii UE au precizat clar că UE și statele sale membre condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. „Ei au reafirmat sprijinul deplin al UE pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, precum și dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare împotriva agresiunii ruse”, se arată în declarație. Liderii UE și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul de a oferi sprijin politic și militar Ucrainei, în special prin Fondul european de pace și Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina, precum și printr-un sprijin bilateral sporit, în special apărare aeriană, capacități și asistență în deminarea teritoriului.

În afară de aceasta, UE a cerut Federației Ruse „să-și retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”. De asemenea, au cerut autorităților din Belarus „să se abțină de la orice participare ulterioară la războiul de agresivitate ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, să înceteze imediat să permită utilizarea teritoriului său ca rampă de lansare pentru atacurile asupra Ucrainei, care în sine este o agresiune” și să înceteze să ofere sprijin militar Federației Ruse. Anterior, s-a comunicat că ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut OSCE să sprijine crearea unui tribunal special pentru Federația Rusă. Reamintim, înainte de asta a devenit cunoscut faptul că Consiliul Ministerial al OSCE se va reuni pentru prima dată fără Rusia, întrunire care va avea loc în Polonia.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий