23 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

23 01 2023 F 1

La 23 ianuarie, după calendarul ortodox pe stil nou, este cinstit Sfântul Clement de Ancira. Sfântul Clement de Ancira a trăit pe vremea domniei Împăratului Valerian, în aceeași localitate de unde a luat și numele de Ancira. Făcea parte dintr-o familie modestă, mama sa era creștină și l-a învățat pe Sfântul Clement toate lucrurile importante despre credința creștină.  Tatăl său, și el credincios, s-a stins din viață când Sfântul Clement era mic copil.  Nu a mai durat mult și mama sa a murit și ea, Sfântul Clement rămâne orfan, doar cu Dumnezeu tată și cu vorbele mamei sale pe care le-a purtat cu el mereu. La vârsta de 12 ani Sfântul Clement purta deja haina monahală și peste opt ani a fost ales episcop.  Viața sa a fost o continuă mucenicie, a suportat foarte multe de la conducătorii acelor vremuri precum împărații Dioclețian și Maximian, guvernatorii Dometiu, Maxim, Lucius și Alexandru.

În această zi, pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Grigorie, episcopul Nissei.  Sfânt părinte a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxa, drept aceea a fost și apărător al Bisericii lui Hristos. Mergând la Constantinopol, împreună cu cei care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca să lupte împotriva eresurilor păgâne, Grigorie s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură. Grigorie străbătuse toata știința filozofică și a bunei viețuiri și de aceea avea putere cu aceste două arme. Păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând la bătrânețe frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul. Ca înfățișare Grigorie era întru totul asemănător fratelui sau Vasile, afară de căruntețe, și avea o față puțin mai vesela decât a acestuia.

În vechime, de ziua Sfântului Grigore, oamenii încercau să ghicească cum va fi vara. Promoroaca de pe stogurile de fân prevestește o vara ploioasă și rece. Dacă nu este zăpadă, vara va fi călduroasă. Vântul de sud anunță o vară cu furtuni.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий