24 noiembrie: sărbători şi semne ale timpului

24 11 2022 F 1

La 24 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Clement, episcopul Romei. Sfântul Clement s-a născut la Roma, fiind contemporan cu Sfinții Apostoli. El își pierde mama și pe cei doi frați într-un naufragiu. Pe tatăl său îl pierde mai târziu, în timp ce își căuta soția și fiii.

Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Clement s-a hotărât să plece să-și caute părinţii și frații. Este momentul când îl întâlnește pe Sfântul Barnaba și pe frații săi, care erau ucenicii Sfântului Petru. Dar prin multe rugăciuni și cu ajutorul lui Dumnezeu și-a întâlnit şi părinții.  Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Roma, după Lin şi Anaclet, înainte ca Sfântul Apostol Petru să fie răstignit de către Nero. Sfântul Clement a convertit la creştinism mai mulți necredincioși.  Conform Sinaxarului, într-un an, de Paști, Clement a botezat patru sute douăzeci şi patru de oameni, toți de neam mare. Dar pentru că nu a vrut să slujească zeilor, el a fost supus la multe chinuri în vremea împăratului Domiţian şi mai apoi ucis, în timpul împăratului Traian.

În această zi, stil vechi, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic și făcător de minuni Mina. El a trăit între anii 285–309, a pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian.  Sfântul Mare Mucenic Mina este considerat ca fiind protector al celor păgubiți.  În icoane, Sfântul Mucenic Mina  este reprezentat în veșminte militare și înarmat cu lance, sabie și scut sau sub chipul unui bătrân cu barba rotundă.

Semnele timpului arată că dacă în această zi soarele luminează, dar nu încălzeşte, iarna va fi geroasă. Se spune că acel care în această zi găseşte pomuşoare de călină în pădure, va avea noroc.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий