24 septembrie: sărbători şi semne ale timpului

24 09 2022 F 1

La 24 septembrie pe stil vechi este cinstită Sfânta Teodora. Ea s-a dat de bărbat şi a fost cea care a uimit monahii cu lacrimile sale de pocăință, în timp ce o tânără care deprindea același comportament ca aceasta, înainte să se retragă la mănăstire, l-a acuzat pe „Teodor” că a lăsat-o însărcinată, deși nu era adevărat.  Cu toate acestea, Sfânta Teodora nu și-a arătat nevinovăția, ceea ce i-a determinat pe cei de la mănăstire să o alunge. Acesta este motivul pentru care aceasta a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, timp în care nu a făcut altceva decât să crească copilul acelei femei.  După acești șapte ani, starețul mănăstirii a decis să-l primească înapoi pe „Teodor”. La nici doi ani după această întoarcere, Sfânta Teodora a trecut la cele veșnice în anul 490, iar atunci a fost și momentul în care toți au aflat că era de fapt femeie.

De obicei, ziua de 24 septembrie este rece şi ploioasă. Majoritatea lucrărilor agricole erau încheiate până la această dată. Sfânta Teodora este considerată ocrotitoarea culturilor cerealiere de toamnă, de aceea ziua de 24 septembrie este favorabilă pentru semănatul acestor culturi şi plantarea legumelor de toamnă.

Dacă până la această dată zboară albinele, iarna va fi târzie şi moale. Veveriţele ascund activ nucile, se apropie zilele friguroase. Apariţia curcubeului după ploaie, e semn că în curând se va încălzi. Culturile de toamnă au răsărit – e semn de belşug în roade pentru anul viitor.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий