Ambasadorii străini au vizitat oraşul Izium

24 09 2022 F 2

Adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei,  Andrii Sybiga, şi adjunctul ministrul de Externe, Evghen Perebiinis, împreună cu un grup de ambasadori străini, au vizitat oraşul Izium, regiunea Harkiv, eliberat de forţele armate, transmite Ukrinform. Delegația a avut ocazia să vadă cu ochii lor consecințele crimelor de război ale invadatorilor ruși, genocidul populației ucrainene de către ruși și crimele împotriva umanității. În special, ambasadorii au vizitat un bloc de locuit cu mai multe etaje, distrus de o bombă rusească de 500 de kilograme. Aici au murit 53 de oameni, inclusiv șapte copii. Şefii misiunilor diplomatice au vizitat şi Postul Naţional de Poliţie din Izium, pe care ocupanţii l-au transformat într-un centru de tortură, şi au discutat cu doi localnici care au reuşit să supravieţuiască torturilor.

Diplomați străini au examinat şi locul înmormântărilor în masă a ucrainenilor torturați și executați de ocupanții ruși, descoperit într-o pădurice de la periferia orașului Izium. Au fost deshumate 436 de cadavre, dintre care cinci de copii. Majoritatea cadavrelor au urme de moarte violentă. La locul tragediei, șefii misiunilor diplomatice au discutat cu jurnaliştii, în special, cu reprezentanţi ai presei străine de top. „Lumea trebuie să cunoască adevărul despre crimele sângeroase ale invadatorilor. De aceea este extrem de important ca astăzi diplomații străini să aibă ocazia să vadă cu ochii lor ce lasă în urmă ocupanții ruși. Conducerea militaro-politică rusă trebuie pedepsită pentru crima de agresiune armată împotriva Ucrainei”, a spus Andrii Sybiga.

În timp aflării la Izium, ambasadorii s-au întâlnit și cu reprezentanți ai conducerii militaro-civile a regiunii: Oleg Sinegubov, șeful AMR Harkiv, Stepan Maselski, șeful Administrației raionale de Stat Izium, și Myhailo Cialyi, reprezentant al comandamentului garnizoanei militare din Harkiv. Din delegație au făcut parte șeful Reprezentanţei UE în Ucraina, șefii misiunilor diplomatice din Lituania, Letonia, Estonia, Spania, Austria, Ungaria, Croația, Suedia, Slovacia, Elveția, Turcia, Polonia, Slovenia, Franța și Danemarca.

Vizita a fost unul dintre măsurile luate de Președintele Volodymyr Zelenski pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele de agresiune, genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий