26 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

26 06 Ф 1

La 26 iunie, stil nou,  este prăznuit Sfântul Cuvios David din Tesalonic.  Sfântul Cuvios David s-a născut și a crescut în marea cetate a Tesalonicului. Încă de mic copil i-a plăcut nevoința, lepădându-se de lume și de toate tentațiile ei. A intrat ca monah în mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie. Acolo își găsește liniștea interioara, unde își petrecea timpul cu rugăciune. A dat dovada de înfrânare și smerenie mai mult de toate celelalte, știind îndeajuns de bine că toate tentațiile l-ar fi dus la pierzanie. Zi și noapte citea neîncetat Scripturile și se minuna de toate faptele bune pe care Sfinții le săvârșeau. Mai mult, afla de cum aceștia l-au cinstit și slăvit pe Dumnezeu și cel mai mult admira viața Sfinților stâlpnici Simeon și Daniil. Pentru nevoințele sale și viața sa curată, Sfântul David a primit de la Dumnezeu darul de a izgoni diavolii și de a-i vindeca pe cei bolnavi.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 26 iunie este cinstită  Sfânta Achilina. Ea a fost fiica unui înalt funcţionar, Eutolmie, şi a trăit în Palestina, în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), care a dat mai multe edicte de persecuţie împotriva creştinilor. Era botezată şi propovăduia credinţa în Hristos pentru fetele de vârsta ei, care crescuseră împreună cu ea, învăţându-le să se ferească de idoli. Pentru acest fapt, când avea vârsta de 12 ani, a fost pârâtă guvernatorului Ulosian de un oarecare Nicodim. Şi fiind adusă la judecată, a mărturisit numele lui Hristos. Pentru aceea a fost bătută şi pătrunsă prin urechi cu ţepi de fier arse, atâta cât i-a dat şi sângele pe nări, şi i s-a încins tot capul de arsură. Torturată, Sfânta Achilina a căzut ca moartă, iar călăii săi, convinşi că a murit, au ridicat-o şi au aruncat-o în afara cetăţii. Noaptea a venit însă îngerul Domnului, i-a vindecat toate rănile, şi a trimis-o sănătoasă la palatul guvernatorului, ca dovadă că cel pe care l-a mărturisit, Iisus Hristos, are toată puterea în cer şi pe pământ. Îngrozit de această vedere, guvernatorul a chemat slujitorii şi le-a cerut să o reţină până dimineaţa, când a ordonat să îi fie tăiat capul Sfintei. Sfânta Achilina a trecut la Domnul înainte ca sabia călăului să o lovească.

Semnele timpului din această zi se referă la starea vremii și recoltă. De e zi cu soare și sunt mulți țânțari, va fi vreme frumoasă. Dacă până la această dată castraveții din grădină n-au crescut, ei nu vor fi gustoși.

În zilele noastre, în urma schimbărilor climatice esențiale, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий