26 noiembrie – comemorarea jertfelor Marii Foamete din Ucraina

26 11 2022 F 2

Președinții Lituaniei, Poloniei, României și Letoniei și-au reafirmat disponibilitatea de a continua să sprijine Ucraina în contracararea agresiunii ruse și au cerut comunității internaționale să recunoască Foametea (Holodomorul) din Ucraina din 1932-1933 drept crimă a regimului stalinist. Acest lucru se precizează într-o declarație comună a președinților celor patru țări, Andrzej Duda, Gitanas Nauseda, Klaus Iohannis și Egils Levits, semnată vineri în cadrul unei întâlniri a șefilor de stat la Kaunas, transmite Ukrinform.  După cum se menționează în declarație, președinții susțin eforturile Ucrainei de integrare în UE, precum și aderarea la NATO, atunci când condițiile o permit. În lumina agresiunii ruse, aceștia și-au exprimat „disponibilitatea de a consolida în continuare coordonarea eforturilor în furnizarea de sprijin politic, tehnico-militar și umanitar multilateral Ucrainei”.

De asemenea, președinții au convenit să consolideze cooperarea în lupta împotriva dezinformării și a încercărilor rusești de a rescrie istoria și au cerut comunității internaționale „să recunoască crimele comise de regimul stalinist, în special Holodomorul din 1932-33 în Ucraina”.

Pe lângă Ucraina, liderii celor patru țări și-au declarat și sprijinul deplin pentru Moldova și Georgia.

După cum a informat agenția Ukrinform, deputații ambelor camere ale parlamentului român în ședința comună din 23 noiembrie au votat pentru o declarație de condamnare a Holodomorului, la care a fost supus poporul ucrainean în perioada 1932-1933.

În Ucraina, în a patra sâmbătă din noiembrie, este cinstită memoria victimelor foametelor. Ucrainenii din secolul XX au supraviețuit la trei foamete: 1921-1923, 1932-1933 și  din 1946-1947. Cea mai masivă a fost foametea din 1932-1933. Ea este numit genocidul poporului ucrainean, realizat de regimul stalinist. Potrivit unui sondaj realizat de Grupul Sociologic „Rating” în noiembrie 2022, 93 la dintre ucraineni cred că Foametea din 1932-1933 a fost un genocid al poporului ucrainean, doar 3 la sută îl neagă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий