26 septembrie: sărbători şi semne ale timpului

26 09 2022 F 1

În această zi creştinii ortodocşi, după calendarul bisericesc pe stil nou, îl cinstesc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, numit și Sfântul Ioan Teologul. Este unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Domnului, care a scris una din cele patru Evanghelii. Pe lângă aceasta ne-au mai rămas scrise trei Epistole și cartea Apocalipsei. El este cel care a vestit lumii că „Dumnezeu este iubire” și „Dumnezeu este lumină”, pentru care a primit și numele de Ioan Apostolul Iubirii. Este sărbătorit în calendarul ortodox de trei ori pe an, pe data de 26 septembrie este pomenită adormirea sa.

La 26 septembrie, stil vechi, este sărbătorit Sfântul Sfinţit Mucenic Corneliu Sutaşul. Acest Sfânt Corneliu este acela care l-a primit în casa sa din Cezareea pe Sfântul Petru, aşa cum scrie în Faptele Apostolilor. Îndrumat întru credinţă şi botezat de Sfântul Petru, Sfântul Corneliu Sutaşul fusese păgân şi neevreu. Acest eveniment a fost crucial în evoluţia creştinismului, întrucât până atunci mulţi (inclusiv Sfântul Petru) credeau că biserica era rezervată numai evreilor. Potrivit tradiţiei, Sfântul Corneliu a devenit mai târziu episcop şi a murit primind cununa de mucenic al Domnului.

Potrivit tradiţiei populare, până la această dată sătenii se străduiau să strângă toate legumele rădăcinoase. Se credea că în continuare legumele lăsate în sol încep să putrezească. Se mai spune că dacă recolta de ridiche de toamnă este bogată, iarna va fi geroasă. Dacă ciorile de câmp au zburat deja la sud, iarna va fi timpurie.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий