La 28 august, stil nou, este cinstit Sfântul Cuvios Moise Etiopianul. El era de neam etiopian și a fost inițial slujitorul unui politician. Din cauza nedreptăților sale, a fost alungat. Cel care va rămâne cunoscut drept Sfântul Moise Etiopianul s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia. Aici Moise Etiopianul își va plânge păcatele săvârșite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare. Atât de aprinsă a fost lupta să cu acești demoni, încât le-a spus fraților săi: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduință monahicească”. După șase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele și gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul. Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut atât ceasul, cât și felul morții. Într-o zi Sfântul Moise Etiopianul le-a zis ucenicilor lui să fugă că să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși. Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, că să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult, și se cuvine că acum să-și ia plata pentru relele lui, după cuvântul: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52). Așadar, Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au voit să îl lase singur, și au venit tâlhării și i-au ucis pe toți șapte. Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârsta de 75 de ani.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este praznicul Adormirii Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea. Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet. În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august. La baza acestei sărbători importante stă credința că trupul Sfintei Maria nu a putrezit, ci a fost ridicat până la cer de către Dumnezeu.
Semnele timpului din această zi arată că, dacă florile de câmp au o aromă mai puternică, starea vremii se va înrăutăți. Dacă pe copaci sunt multe mreje de păianjen, iarna va fi timpurie și geroasă, iar dacă mrejele plutesc în aer, „vara Arhanghelilor” va fi cu arșiță și lungă. De plouă în această zi, toamna va fi ploioasă. Dacă în ziua Adormirii Maicii Domnului a apărut curcubeul, toamna va fi caldă și lungă, iar gerurile iernii vor sosi mai târziu.
Trebuie să ținem cont de faptul că în zilele noastre clima s-a schimbat mult și o parte din aceste semne ale timpului nu au valoarea lor inițială.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com