Istoricul zilei – 28 august: evenimente și personalități

28 08 IST 5

La 28 august 1749  s-a născut scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe, o mare personalitate a culturii universale, poet de geniu şi dramaturg şi filosof al culturii.   Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) este considerat una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale. Capodoperele sale sunt „Faust”, „Afinităţi elective”, „Suferinţele tânărului Werther”.

28 08 IST 1

La 28 august 1817,  împăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a permite coloniştilor nemţi, veniţi din regatele Wurtemberg şi Bavaria, să se stabilească în Basarabia ţaristă.

28 08 IST 2 a

La 28 august 1927, la Bucureşti  s-a născut Nicolae Herlea, bariton român, care a cântat  timp de peste 30 de ani, pe toate marile scene ale lumii. Nicolae Herlea (1927-2014)  a studiat la Conservatorul din București. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto. A debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din opera „Paiaţe”  și a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene. Tot în 1951 a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga şi Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Bolșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc. Repertoriul său bogat cuprinde roluri de seamă din creația universală: a fost Figaro în „Bărbierul din Sevilia” de Rossini,   rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori. Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturalețe și avânt o întinsă gamă de sentimente. Calitățile sale vocale sunt susținute de un autentic talent actoricesc.  Moare la 24 februarie 2014 la vârsta de 86 de ani în urma unor complicații datorate vârstei înaintate.

28 08 IST 3

La 28 august 1943, în regiunea Poltava, în familia compozitorului Gheorghi Maiboroda, s-a născut Roman Maiboroda, cântăreţ de operă ucrainean. În anul 1971 a absolvit Conservatorul de stat „P. Ceaikovski” din Kiev, devenit solist al Operei Naţionale a Ucrainei. În repertoriul său au fost incluse arii clasice pentru bariton din opere ucrainene şi europene. A interpretat multe cântece populare şi romanţe. A evoluat cu succes şi pe scenele din Europa. A părăsit scena în 2012. A decedat în 2018.

28 08 IST 4 a

La 28 august 2011, în localitatea Nisporeni din Republica Moldova, pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului, a fost sfințită Crucea Mântuirii Neamului Românesc. Este primul monument din Republica Moldova consacrat unității tuturor românilor. Crucea Mântuirii Neamului Românesc are o înălţime de 35 de metri, realizată după modelul crucilor de la Putna. Construcţia din metal  a fost înălţată pe dealul Zghihaia, un punct înalt din apropierea satului Vărzăreşti,  în vecinătatea Cimitirului Eroilor Români şi a Mănăstirii Vărzăreşti. Luminată  puternic, Crucea poate fi văzută la distanţă de zeci de kilometri și este elementul principal al unui complex religios format de o capelă şi o clopotniţă de dimensiuni mai mici.  Ea constituie un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român. Printre artiştii care au contribuit la realizarea monumentului a fost Vasile Adam, cel care a executat sculpturile din lemn pentru capela situată lângă crucea metalică.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий