28 de sfaturi pentru a trăi o sută de ani

zdoroviiobrazzizniamrita

zdoroviiobrazzizniamritaSă trăieşti cât mai mult, în stare de sănătate şi mulţumire, nu este prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi longevitatea se învaţă, ca orice lucru de pe pământ…

SĂNĂTATE
1. Mizaţi pe verde
Ceaiul verde este o băutură tradiţională în China, ţară care numără o mulţime de persoane trecute de 100 de ani. Cercetătorii de la “Medical College of Ohio” au descoperit, în 1997, că pe lângă antioxidanţii pe care-i conţine, ceaiul verde inhibă formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase.
2. Adoptaţi o pisică
Karen Allen, cercetător în medicină la Universitatea Buffalo (Statele Unite), afirmă că “pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului”. O pisică în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale şi — ca urmare — şi a riscurilor unei boli cardiace…
3. Descoperiţi
algele tinereţii veşnice
Spirulina constituie, realmente, o sursă unică de oligoelemente şi de acizi graşi esenţiali, ale căror proprietăţi în prevenirea îmbătrânirii nu mai trebuie demonstrate… Rezultatul: o cură cu spirulină (capsule) aduce un surplus de tonus şi de vitalitate.
4. Luaţi aspirină!
Aspirina nu mai este doar o armă împotriva febrei şi a durerilor de cap. Conform studiilor efectuate de dr. Mary Beth Terry de la Universitatea Columbia din New York, folosirea regulată a acestui medicament în doze minime (există în farmacii aspirina ASPENTER de 75 mg) scade simţitor pericolul îmbolnăvirii de cancer mamar.
5. Îndrăgiţi albinele
Şi convertiţi-vă la… miere şi polen. Un studiu recent efectuat într-un spital din New York a demonstrat că ele acţionează pozitiv asupra colesterolului şi a trigliceridelor. Este de reţinut faptul că speranţa de viaţă a apicultorilor este superioară faţă de alte persoane.
6. Cruţaţi-vă partenerul (partenera) de viaţă
Cinci la sută din cazurile de cancer pulmonar nu se datorează fumatului activ, ci celui pasiv, când fumător este tovarăşul de viaţă sau colegii de birou. Un studiu american a constatat o creştere cu 23 la sută a mortalităţii coronariene la bărbaţii nefumători, căsătoriţi cu femei fumătoare.
7. Ţineţi sub control
tensiunea arterială
Odată cu trecerea anilor, tensiunea arterială afectează tot mai grav speranţa de viaţă. Prevenirea ei se bazează pe punerea în practică a unor reguli de viaţă bine cunoscute: exerciţiile fizice, regimul alimentar echilibrat, sare cu măsură şi — dacă e necesar — reducerea excesului de greutate.
8. Beţi apă cu paharul mare
Cercetătorii americani au demonstrat că peste 5 pahare cu apă băute zi de zi reduc cu 60 la sută riscul afecţiunilor cardiace.
9. Atenţie la insulină!
Hormon-cheie al metabolismului – adică al utilizării energiei alimentare – insulina accelerează procesul de îmbătrânire, atunci când este produsă în cantitate prea mare. Morala: zahărul puţin vă menţine tineri. Mâncaţi miere!
10. Supravegheaţi-vă
ereditatea
Fiecare dintre noi este dotat cu o moştenire genetică pe care ar trebui să o studiem îndeaproape, pentru că adeseori prezentăm aceleaşi predispoziţii la o boală sau alta ca şi părinţii sau bunicii noştri.
11. Spălaţi-vă pe mâini
O igienă ireproşabilă a mâinilor (4 spălări pe zi) vă permite să contractaţi cu 25 la sută mai puţine guturaiuri şi cu 50 la sută mai puţine gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spală pe mâini o singură dată pe zi.
12. Faceţi siesta
O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston a demonstrat că o siestă făcută la mijlocul zilei poate face să dispară semnele de oboseală a creierului şi să sporească performanţele de memorie. Ei au constatat, de asemenea, o ameliorare cu 20 la sută a capacităţii de învăţare a persoanelor care pot să doarmă în orele de prânz…
13. Evitaţi medicamentele combinate
Cardiacii care iau medicamente pentru inimă, dar şi aspirină, prezintă un risc de criză cardiacă cu 75 la sută mai mare decât cei care evită această combinaţie — arată un studiu efectuat recent în Scoţia pe 7.000 de pacienţi.
14. Protejaţi-vă de frig!
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Lille, scăderea bruscă de temperatură sporeşte cu aproape 13 la sută riscul unei crize cardiace.
15. Curăţaţi
tastatura calculatorului
Bacteriologii de la Universitatea Arizona au constatat că aceasta conţine, în medie, 25.000 de germeni microbieni, adică de 300 de ori mai mult decât colacul toaletei de la o instituţie publică.
16. Dimineaţa, prin rouă…
Testaţi unul dintre secretele sănătăţii deţinute de Kneipp: mergeţi cu picioarele goale prin iarba udată de rouă (atenţie la viespi!). Acest păstor din secolul 19, precursor al terapiilor alternative, o făcea în fiecare dimineaţă, pentru antrenarea rezistenţei fizice…
17. Încercaţi homeopatia
Studiile tind să demonstreze tot mai mult că homeopatia face să dispară numeroase simptome, mai ales cele ale fibromyalgiei, adică oboseala cronică, de care suferă 1-2 la sută din totalul populaţiei de pe glob.

18. Ciocniţi paharele!
Pentru dr. Leonard Guarant de la Institutul de tehnologie din Massachusetts, consumul zilnic de vin (maximum un pahar) prelungeşte speranţa de viaţă cu aproape 30 la sută.
19. Limitaţi
consumul de carne
De aproape 50 de ani, studiile epidemiologice atrag atenţia oamenilor de ştiinţă asupra anumitor patologii cronice asociate consumului de carne. La modul ideal, un adult n-ar trebui să ingereze mai mult de 120 g de carne de vită pe săptămână.
20. Folosiţi
oţetul de mere
Utilizarea ca remediu a oţetului de mere a fost popularizată de un medic american din Vermont, dr. Jarvis. Acesta a constatat longevitatea excepţională a persoanelor care-l consumau şi a început să-l prescrie pacienţilor săi (în doze moderate) datorită virtuţilor sale drenante.
21. Mâncaţi ciocolată
Prestigiosul “British Medical Journal” a publicat recent un studiu efectuat pe 8.000 de persoane, demonstrând că la cei care consumau o cantitate modestă de ciocolată (între 1-3 tablete pe lună), riscul mortalităţii era mai scăzut cu 36 la sută decât la cei care nu consumau ciocolată deloc.
22. Nu neglijaţi usturoiul!
După ce-au descoperit un număr foarte mare de centenari în localitatea Jinshan, specializată în cultura usturoiului, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că acesta prelungeşte viaţa. Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arterială.
23. Nuci, tofu şi fasole
Cercetătorii din Toronto au descoperit faptul că la persoanele care au introdus, timp de o lună, în alimentaţia lor obişnuită nuci, tofu şi fasole, nivelul colesterolului a scăzut cu 30 la sută.
24. Nu evitaţi micul dejun!
La persoanele care obişnuiesc să mănânce dimineaţa, cazurile de obezitate sunt cu 44 la sută mai puţine decât la cele care se abţin.
25. Banane în fiecare zi
O banană pe zi aduce 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40 la sută a riscului unui atac cardiac!
26. Nu uitaţi de mere!
La persoanele care consumă în mod regulat mere, riscurile unor boli cardiace sunt cu 30 la sută mai mici decât la persoanele care zilnic nu consumă mere.
27. Salata,
la ordinea zilei
Foile de salată verde conţin luteină, o substanţă din familia carotenoidelor, nişte antioxidanţi puternici. Luteina pare astfel să joace un rol benefic pentru sănătatea inimii şi pentru sistemul imunitar.
28. Savuraţi desertul “anti-vârstă”
Luaţi doi pumni de fructe roşii (cireşe, căpşuni, zmeură, coacăze etc.) şi stropiţi-le cu lapte acru. Îndulciţi desertul — după gust — cu miere şi veţi obţine un adevărat regal de flavonoide, substanţe care combat oxidarea, cea care ne îmbătrâneşte celulele.

Добавить комментарий