28 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

28 10 Ф 1

La 28 octombrie, stil nou, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Iachint de Vicina.  El este un ierarh ortodox din secolul al XIV-lea. Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul mitropolit al Ţării Românești. A fost canonizat pe data de 19 iunie 2008.

Iachint este cunoscut și pentru faptul că a organizat viața bisericească din Țara Românească, a zidit biserici, a hirotonit preoți și l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viața din mânăstiri după modelul de la Muntele Athos.

În Ucraina, pe stil nou, este prăznuită Marea Muceniţă Parascheva din Iconium. Ea a trăit în secolul al III-lea, într-o familie bogată şi evlavioasă. Părinţii Sfintei aveau evlavie deosebită faţă de ziua de vineri, ziua Pătimirii Domnului, şi prin urmare, au numit-o pe fiica lor Parascheva. Acest nume înseamnă, de asemenea, „vineri”. Tânăra Parascheva, cu toată inima ei iubitoare, curăţia, fecioria şi credincioşia feciorelnică a depus jurământul celibatului. Voia să-şi dedice toată viaţa sa lui Dumnezeu şi să lumineze păgânii, cu lumina lui Hristos. Pentru mărturisirea credinţei ortodoxe, păgânii au năvălit şi au dus-o la prefectul oraşului. Ei au cerut ca ea să aducă jertfe idolilor păgâni. Cu inimă hotărâtă şi încredere în Dumnezeu, Sfânta a refuzat această cerere. Pentru aceasta, a suferit mari chinuri. Sfânta Parascheva s-a bucurat întotdeauna de iubire şi evlavie specială în rândul ortodocşilor. Multe obiceiuri îi sunt asociate. Icoanele Sfintei Parascheva au fost în mod special venerate şi împodobite de credincioşi. Iconografii au reprezentat-o de obicei pe muceniţă, ca având o alură ascetică, înaltă, cu o cunună strălucitoare pe cap. Icoanele ei păzesc gospodăriile şi aduc fericire. După credinţa Bisericii, Sfânta Parascheva este protectoarea câmpurilor şi a vitelor. Prin urmare, la sărbătoarea ei există obiceiul să se aducă fructe la biserică, pentru a fi binecuvântate. Aceste fructe binecuvântate urmează să fie păstrate până în anul următor. Mai mult, Sfânta Parascheva este chemată în rugăciune pentru ferirea vitelor de boală. Ea este, de asemenea, vindecătoare a oamenilor, de boli grave ale trupului şi ale sufletului.

În această zi, după calendarul ortodox pe stil vechi, este pomenit Sfântul Cuvios Eftimie. Sfântul Cuvios Eftimie atât de bine a viețuit, încât viața lui a mirat pe îngeri și a înfricoșat pe diavoli. A fost povățuitorul monahilor, pentru că s-a arătat ucenicilor săi bun învățător, ca un tată către fiii săi, povățuindu-i la mântuitoarea cale pe care el însuși, călătorind ani îndelungați, a ajuns la limanul cel bun. S-a născut în zona Ancyrei în anul 823 din părinți credincioși, la botez primind numele de Nichitas. La vârsta de șapte ani a fost părăsit de tatăl său, și la vârsta de șaptesprezece ani s-a căsătorit cu Eufrosina și a avut o fiică Anastaso. Dorind o viață de nevoință, și-a lăsat rudelor bogăția și a plecat în taină în Olimpul Bithyniei, unde ucenicește pe lângă sfinți asceți și poartă schima monahală, schimbându-și numele în Eftimie. După douăzeci și cinci de ani de nevoință, vine la Sfântul Munte Athos, ca să-și continue suișurile sale monahicești cu mai mare asprime. Și-a cunoscut mai dinainte sfârșitul și s-a retras în insulița Iera (Sfântă), care se află la intrarea în golful Pagasitic, și acolo și-a dat duhul multnevoitorul cuvios făcător de minuni (898). Imediat cinstitele sale moaște au fost mutate la Mitropolia din Tesalonic ca o aleasă binecuvântare (899). În prezent ele se află  în mănăstirea Porumbeilor.

De multe ori la această dată cade prima zăpadă. În vechime, în această zi era prelucrat inul pentru ţesutul pânzei. Se găteau bucate cu folosirea seminţelor de in. Iar prisăcarii pregăteau stupii pentru iernatul albinelor.

Semnele timpului arată că dacă cerul este senin, vremea se va ameliora. Dacă apar ţânţarii, iarna va fi târzie şi moale. Dacă în această zi ninge, e semn de belşug pentru recolta viitoare de cereale. Dacă soarele răsare în nori, este semn a vreme urâtă. De e cer senin la apusul soarelui, iarna va fi geroasă și cu zăpadă. E și semn că în curând vremea se va răci. Dacă la această dată încă nu s-au scuturat frunzele de vișin, se va menține vreme caldă.

Trebuie să luăm în considerare faptul că în natură au avut loc mari schimbări și multe din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий