29 aprilie în calendarul bisericesc și în cel popular

29 04 2023 Ф1

La 29 aprilie, stil nou, sunt cinstiți Sfinții Nouă Mucenici din Cizic. Sfinții Nouă Mucenici din Cizic au primit cununa muceniciei în secolul al III-lea, când aveau loc persecuțiile împotriva creștinilor. Cei Nouă Sfinți Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Erau de origini diferite dar s-au întâlnit toți în cetatea Cizic unde au propovăduit credința creștină. Autoritățile i-au prins și ei au refuzat să renunțe la credința în Iisus Hristos. Cei Nouă Sfinți Mucenici din Cizic au fost supuși la chinuri și au fost omorâți prin tăierea capului.  În locul unde mucenicii au primit martirul a fost ridicată o biserică în timpul domniei Împăratului Constantin cel Mare, unde au fost așezate moaștele celor nouă sfinți. Potrivit tradiției, se spune că au existat numeroase minuni care au avut loc la moaștele sfinților.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 29 aprilie sunt pomenite Sfintele Mucenițe Fecioare Irina, Agapia şi Hionia. Ele erau trei surori, provenind dintr-o familie bogată şi influentă din Tesalonic. Pe vremea în care s-a tăiat capul mucenicului Hrisogon de către Diocleţian pentru mărturisirea în Hristos, aproape de iezerul unde locuiau aceste trei surori, rămase orfane din fragedă copilărie. Surorile au crescut statornice în credință și n-au dorit să se căsătorească.

Aflând aceasta Diocleţian, a trimis de le-au adus la el şi le-a dat pe seama domnului ţării. Acesta le-a chinuit strașnic. Pe Agapia şi pe Hionia le-a ars în foc, iar pe Sfânta Irina au ajutat-o să se salveze îngerii.  Totuși unul din slujitori a săgetând-o și ea a murit.

În popor se spune că, dacă în această zi tună, va fi roadă bogată de grâne. De zboară mulți cărăbuși, va fi vreme secetoasă. De a fost brumă, recolta va fi slabă. Dacă a înflorit arinul, poate fi semănată hrișca.

În zilele noastre, în natură au loc schimbări radicale și nu toate semnele timpului din bătrâni sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий