30 iulie în calendarul bisericesc și în cel popular

30 07 Ф 1

La 30 iulie, stil nou,  este prăznuit Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei.  Martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos ca vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei. În plină zi de sărbătoare, Sfântul Valentin îi binecuvântează pe credincioșii români, o părticică din sfintele sale moaște fiind depuse în Biserica Delea Nouă, din București.

În această zi, pe stil vechi, este sărbătorită Sfânta Mare Muceniță Marina.  Ea a primit moarte martirică în timpul persecuțiilor inițiate de împăratul Dioclețian, în anul 271 pe când avea numai 15 ani. Originară din Antiohia Pisidiei, Marina era singura fiică a lui Edisie, preot păgân. După ce mama sa a trecut la Domnul, tatăl a dat-o în grija unei femei pentru a o crește și a o educa. Petrecându-și copilăria într-un sat în care majoritatea locuitorilor erau deja botezați, Marina a căpătat credință în Dumnezeu. La vârsta de 12 ani a trecut la religia creștină, hotărând să rămână fecioară şi să-și închine întreaga viaţă lui Dumnezeu. Într-o zi, pe când avea 15 ani, a plecat să vadă oile tatălui său, care păşteau pe câmp. În acel  timp s-a întâmplat că eparhul Olimvrie din părţile Răsăritului, un prigonitor cumplit al creştinilor, mergea spre Antiohia Pisidiei. Acesta a întâmpinat-o pe drum şi, văzând că este frumoasă la chip, s-a gândit să o ia de soție și să o ferească de chinurile care urmau, dar Sfânta Marina nici nu a vrut să audă de o astfel de propunere. Întrebată fiind unde locuiește şi care îi este numele, ea a răspuns: „Marina mă cheamă, născută şi crescută în Pisidia. Și cred în numele Domnului meu. Dacă pentru mine El a răbdat cruce şi moarte, necruţându-Şi Sfântul Trup cel luat din Preasfânta Fecioară Maria, cu atât mai mult sunt eu datoare să mor şi să pătimesc pentru El, necruţându-mi cu nimic sănătatea şi păcătosul meu trup. Să nu socoteşti că mă vei înfricoşa cu îngrozirile tale. Iată, eu sunt gata spre toate muncile şi morţile tale, căci Acela spre care eu nădăjduiesc mă va întări“.   Pentru că a refuzat să renunțe la credința în Hristos, Olimvrie a poruncit să fie întinsă și bătută cu toiege, până când tot pământul se va înroşi de sângele ei, după care să fie trimisă în temniță. În cele din urmă, guvernatorul a condamnat-o pe Marina la tăierea cu sabia, luând astfel cununa muceniciei și dându-și sufletul lui Hristos în anul 271.

Potrivit observărilor fenologice de mai mult timp, în această zi deseori sunt furtuni. Se credea că în această zi nu e bine să te uiți la fulgere, fiindcă ele dăunează vederii. Semnele timpului arată că dacă e zi cu soare și arșiță, așa va fi vremea în decursul a 7 zile. De e furtună, furtuni vor fi și în decursul lunii august, iar recolta de cereale va fi bogată.  Dacă insectele sunt agitate, starea vremii se va schimba. Dacă pe călin sunt multe pomușoare, iarna va fi geroasă și cu zăpadă. Dacă în decursul zilei starea vremii este variabilă, așa va fi ea și în decursul lunii august. Dacă pe pomi încep să apară frunze galbene, toamna va fi timpurie.

În zilele noastre clima s-a schimbat foarte mult și nu toate semnele timpului din vechime sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий