30 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

SAMSUNG CSC

La 30 mai, stil nou, este sărbătorit Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, fondatorul Mănăstirii Dalmaților din Constantinopol. Sfântul Isaachie era foarte milostiv cu cei săraci și, dacă nu avea vreodată ce să dăruiască celui ce cerea, dezbrăca haina de pe sine și o dădea.  Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul este cunoscut ca apărător zelos al ortodoxiei creștine la cel de-al doilea sinod ecumenic, care a avut loc la Constantinopol în 381 și care a restabilit dreapta credință ortodoxă. Sfântul Isaachie era din Asia Mică şi a trăit pe vremea împăratului Valens (364-378). Din slăbiciunea minţii, acest împărat a căzut din adevăr în mrejele rătăcirii lui Arie şi a prigonit Biserica lui Hristos, închizând sfintele locașuri, iar pe unele dărâmându-le. Sfântul Isaachie, auzind de jalea creştinilor şi de năvălirea goţilor, a lăsat pustia şi s-a dus la Constantinopol, nădăjduind să poată intra la împărat să-l roage să deschidă sfintele locaşuri de închinare.  Împăratul a ordonat ca Isaachie  să fie aruncat în închisoare, jurând că îl va pedepsi și îl va omorî la întoarcerea din bătălie. Curând după aceea, la 9 august 378, Valens a fost învins la bătălia de la Adrianopol și a murit într-un incendiu.  Succesorul lui Valens, împăratul  Teodosie I, l-a eliberat pe Isaachie, a interzis arianismul și a redeschis bisericile închise de Valens.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi sunt cinstiți Sfântul Apostol Andronic și Sfânta Iunia, soția lui.  Ei au fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel și sunt menționați în Epistola către Romani 16,7: „Îmbrăţişaţi pe Andronic şi pe Iunia, cei de un neam cu mine şi împreună închişi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care înaintea mea au fost în Hristos”.   Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop în Panonia, dar în loc să stea într-un singur loc, el a propovăduit în întreaga Panonie împreună cu Sfânta Iunia ca ajutoare a sa. Prin credință, ei au convertit mulțime de păgâni la Hristos, au distrus multe temple ale idolilor, au alungat demoni, au făcut minuni și au vindecat orice fel de boală sau suferință trupească. Amândoi au avut parte de moarte mucenicească.

Sfintele lor Moaște au fost descoperite în împrejurimile Constantinopolului, lângă poarta Evghenia, pe vremea patriarhului Toma I al Constantinopolului (607-610).

Calendarul popular spune că, dacă ziua de 30 mai cade în faza Lunii în creștere, vara va fi ploioasă. Furtuna din această zi prevestește o recoltă mare de miere. Ploaia din aceasta zi este semn de belșug în cereale. Dacă noaptea e rece, iar ziua se încălzește brusc, la vară starea vremii va fi moderată.

Se cere menționat faptul că în zilele noastre, în natură s-au produs schimbări esențiale și nu toate aceste semne ale timpului sunt veridice.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий