30 noiembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

30 11 IS 1 a

La 30 noiembrie 1811, la Miziurinţi  (în prezent localitate în regiunea Ternopil a Ucrainei) s-a născut scriitorul Alexandru Hâjdău, militant pentru cauza românilor basarabeni, membru fondator al Societăţii Academice Române din 1866, tatăl scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Descendent din ilustra familie Petriceicu-Hâjdău din Moldova, Alexandru Hâjdău a studiat la Seminarul Teologic din Chişinău, apoi la Facultatea de drept a Universității din Harkiv. În 1830, în revista  „Vestnik Evropî” din Moscova sunt publicate primele scrieri filosofice ale lui Alexandru Hâjdău – „Despre calitatea Poeziei Divine” și „Despre scopul filosofiei”. În 1836 se căsătorește cu Elisaveta Dauksz și tot atunci este ales efor al școlilor din judeţul Hotin.  În  1838, la moşia lor din Cristineşti li se naște fiul Bogdan Petriceicu Haşdeu. La 24 iunie 1840 eforul Alexandru Hâjdău rostește un renumit discurs în fața absolvenților și personalului pedagogic de la școala județeană din Hotin – „Suvenire de cele trecute, idee de cele de față și arătare de cele viitoare ale Moldaviei”, tradus imediat în română de Constantin Stamati. Acest discurs a fost publicat mai târziu în „Lepturariul” lui Aron Pumnul şi, evident, l-a citit Mihai Eminescu. În  1842 Alexandru Hâjdău  este „obligat” să părăsească postul de efor al școlilor din ținutul Hotin și se angajează învățător de limba franceză și matematică la Gimnaziul de băieți din Viniţa. Tot atunci scrie studiul „Problema timpului nostru”, care va fi tradus și publicat la Bucureşti abia în 1938.  În 1860 în „Foița de istorie și literatură” apare lucrarea sa „Notiță asupra operei lui Kantemir Voievod”. În  1866 este ales membru fondator al Societății Filologice Române.

Alexandru Hâjdău a adus o contribuție importantă la unificarea principatelor române, în special prin discursurile din 1837 și 1840. Discursul din 1837, publicat în 1838 la Braşov  și în 1839 la Bucureşti, a fost piatră de temelie a unificării principatelor la 24 ianuarie 1859. Prin scrisoarea „Epistolă către români”, publicată la 2 ianuarie 1859,  Alexandru Hâjdău definește elementul cheie al „mesianismului românesc”, denumit și „școala basarabeană”, prin care dovedește participarea inteligentă (și de multe ori hotărâtoare, ca în 1918) a basarabenilor la actul de întregire a neamului românesc.

Cărturarul basarabean, Alexandru Hâjdău, şi-a adus aportul şi la editarea scrierilor filosofice ale lui Grigorii Skovoroda în Ucraina. El a cunoscut opera acestui scriitor şi filosof  ucrainean, fiind student la Universitatea din Harkiv.

Alexandru Hâjdău s-a stins din viaţă  la Cristineşti, la 9 noiembrie 1872. La şcoala locală este o sală-muzeu, consacrată ilustrei familii Hâjdău.

La 30 noiembrie 1825 s-a născut William-Adolphe Bouguereau, pictor academic francez. William Adolphe Bouguereau (1825-1905) a fost considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori ai lumii. Conform afirmațiilor lui Fred Ross, președinte al Art Renewal Center, în 1900, contemporanii pictorului, Edgar Degas și Claude Monet l-ar fi menționat pe Bouguereau ca fiind cel mai probabil pictor francez ce va fi menționat în anul 2000 ca fiind „cel mai mare pictor francez al secolului al 19-lea”. Considerând modul ironic cunoscut al lui Degas de a face referiri publice la alți pictori, la care se poate adăuga tendința estetică clar orientată spre inovarea „definitivă” a picturii promovată constant de cei doi impresioniști, remarca a fost foarte probabil ironică. Indiferent de ceea ce Degas și Monet au intenționat a spune, realitatea este că opera lui William-Adolphe Bouguereau are un puternic moment de revitalizare și reconsiderare.

30 11 IS 2

La 30 noiembrie 1874 s-a născut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1940-1945 şi 1951-1955, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953. Pe numele întreg, Winston Leonard Spencer Churchill, politicianul britanic s-a născut în Oxfordshire, într-o familie prestigioasă cu o îndelungată tradiţie militară. Prin urmare, tânărul Churchill a urmat aceeaşi cale şi s-a înscris la Academia Militară. După ce a absolvit, a servit în armată vreme de şapte ani în India, Sudan, Africa de Sud. În 1899 s-a retras şi a început o carieră politică strălucită. Un prim pas a constat în accederea în Parlament, ca reprezentant al Partidului Conservator. Patru ani mai târziu a intrat în rândul liberalilor, iar în timpul Primului Război Mondial a activat în Marina Britanică. Ca urmare a campaniilor dezastruoase din Dardanele şi Galliopoli a fost exclus din Comitetul de război, dar s-a oferit să preia comanda unui batalion de infanterie din Franţa.

În 1917 a revenit în politică ca membru al Cabinetului liberal condus de Lloyd George. În 1924, s-a reîntors în Partidul Conservator, doi ani mai târziu devenind liderul formaţiunii. Tot în această perioadă a început să atragă atenţia asupra pericolului de agresiune din partea Germaniei şi Japoniei care s-a confirmat prin izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când Churchill a fost rechemat în postul de conducător al Armatei, pentru ca la puţină vreme sa fie numit premier. Din această postură a orchestrat, împreună cu preşedintele american Franklin D. Roosevelt şi liderul sovietic Iosif Stalin, victoria Aliaţilor împotriva naziştilor. În iulie 1945, la 10 săptămâni după îngenuncherea Germaniei, Churchill a suferit şi el o înfrângere, pentru că în urma alegerilor conservatorii au pierdut puterea în favoarea Partidului Muncitoresc. Marele politician britanic a devenit lider al opoziţiei, pentru ca în 1951 sa fie reales în funcţia de prim-ministru. A fost decorat de Regina Elisabeta a II-a, care i-a acordat titlul de Sir, şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură, juriul luând în considerare cele şase volume de studii istorice despre cel de-al Doilea Război Mondial pe care le-a scris, precum şi discursurile sale politice. În 1955 a demisionat din funcţia de premier, însă a continuat să activeze în Parlament până în 1964, cu un an înainte de a se stinge din viaţă.

30 11 IS 3

La 30 noiembrie 1934 a încetat din viaţă la Brasov, marele epigramist român, Cincinat Pavelescu. Cincinat Pavelescu (1872-1934) a fost și un autor de romanțe, lieduri, cantilene, serenade și madrigaluri. Și-a făcut studiile la Liceul „Sfântul Sava” din București. Licențiat în drept la București (1897), a debutat și a făcut parte din cenaclul Literatorul al lui Macedonski. De asemenea, a fost directorul publicației „Brașovul literar și artistic”.

30 11 IS 4

La 30 noiembrie 1939 a început Războiul de iarnă (cunoscut şi ca Războiul sovieto-finlandez sau Războiul ruso-finlandez). El a izbucnit în momentul în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, trei luni după începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Drept consecinţă, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Naţiunilor pe 14 decembrie. Iosif Stalin, conducătorul statului sovietic, se aşteptase să cucerească întreaga ţară până la sfârşitul anului, dar rezistenţa finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deşi aceştia din urmă îşi depăşeau inamicii în proporţie de 3 la 1. Finlanda a rezistat până în martie 1940, când ţara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10 la sută din teritoriul naţional şi cam 20 la sută din capacităţile sale industriale.

30 11 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий