4 august în calendarul bisericesc și în cel popular

4 08 Ф 1

La 4 august, stil nou, sunt prăznuiți Sfinții 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin și Constantin.   Sfinții 7 tineri din Efes au fost ostași și au trăit în vremea împăratului Deciu (249-251). Ei au refuzat să participe la un festival păgân și s-au rugat lui Dumnezeu ca toți creștinii care erau torturați din cauza credinței lor, să fie mântuiți. Când au aflat că numele lor au fost citate acuzator înaintea împăratului, ei s-au ascuns într-o peșteră. Aflând împăratul despre aceasta, a poruncit zidirea intrării în peșteră, ca aceștia să moara prin înfometare sau sufocare. Potrivit sinaxarelor, cei șapte tineri au fost lăsați de Dumnezeu într-un somn adânc de mulți ani. Unii spun că tinerii au dormit peste 300 de ani. Prologul, Hronograful şi Sinaxarul lunilor spun de 172 ani. Gheorghe cel numit Chedrinos, scriitorul de istorii al Constantinopolului, în Sinopsisul istoriilor sale, întru împărăţia lui Teodosie cel Mic, a scris că sfinţii au dormit 170 de ani şi au înviat în anul 23 al împărăţiei lui Teodosie.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este sărbătorită Sfânta Maria Magdalena. Ea provenea din Magdala, un mic sat pescăresc aflat pe malul vestic al Lacului Ghenizaret. Potrivit poveștii, ea a fost vindecată de șapte duhuri necurate de către Hristos. După această minune, ea a decis să-L urmeze pe Iisus. Maria Magdalena a fost cea care a participat la răstignirea Mântuitorului împreună cu Apostolii și a fost prima persoana care a aflat de la un înger ca Iisus a înviat. De asemenea, tot ea a fost cea care le-a spus Apostolilor despre Învierea Domnul. Potrivit tradiției creștine, Maria Magdalena L-a propovăduit pe Hristos și în Roma, acolo unde l-ar fi convertit pe împăratul Tiberiu. Ulterior, aceasta a ajuns și în Efes, spre a-i sta in ajutor Sfântului Ioan Evanghelistul în vestirea Evangheliei. Maria Magdalena a fost înmormântată într-o peșteră în care, conform legendelor, au dormit sute de ani Cei Șapte Tineri. Racla ce conține mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena este păstrată la Mânăstirea „Simonos Petra” din Sfântul Munte Athos.

Potrivit calendarului popular, dacă în această zi este rouă mare, va fi recoltă mică de in. De e ceață în zorii zilei, va fi vreme liniștită, fără vânt. De se ascund păianjenii, va ploua. De tună, va fi ploaie torențială. Furtuna din această zi prevestește că va fi mult fân.

Trebuie să se țină cont de faptul că în natură au avut loc schimbări esențiale și unele semne ale timpului și-au pierdut valoarea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий