5 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

5 05 F 1

La 5 mai, stil nou, este cinstită Sfânta Mare Muceniță Irina. Sfânta Irina este o sfântă creștină-ortodoxă venerată pentru martiriul ei pentru credință în secolul al IV-lea. A fost fiica împăratului roman Licinius din Maghedon și s-a născut sub numele de Penelope. Cu toate acestea, după ce a devenit creștină, ea și-a schimbat numele în Irina, care înseamnă „pace” sau „lumină”. Sfânta Mare Muceniță Irina a avut o viață grea alături de tatăl ei, care nu i-a oferit libertate și a ținut-o departe de lume încă de când era mică. Frumusețea sa aparte l-a făcut pe tatăl ei să decidă să o protejeze și a crescut-o izolată de lume. La vârsta de șase ani tatăl ei i-a zidit un turn unde a trimis-o să locuiască departe de lume în multe camere. Alături de aceasta se aflau 13 fecioare, o învățătoare pe nume Caria și un bătrân înțelept pe nume Apelian.   Sfânta Mare Muceniță Irina și-a dedicat viața lui Iisus Hristos și a refuzat toate persoanele care au venit să o pețească. Sfânta Irina a avut într-o noapte un vis în care i s-a arătat îngerul lui Dumnezeu care i-a spus următoarele cuvinte: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi aşa, ci Irina („pace”), şi vei fi multora scăpare şi adăpostire şi prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.

Apelian i-a mărturisit lucruri Sfintei Mari Mucenițe Irina despre Mântuitorul Iisus Hristos și a primit Taina Botezului de la Sfântul Timotei, care era ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Deoarece nu a vrut să renunțe la credința în Iisus Hristos, Sfânta Mare Muceniță Irina a fost supusă la nenumărate chinuri și torturi. Darul ei minunat l-a făcut pe tatăl ei, regele Licinius, să-l convertească la creștinism. A reușit să supraviețuiască tuturor torturilor la care a fost supusă de către ceilalți regi și a fost de fiecare dată nevătămată. Pentru îndârjirea și credința în Dumnezeu de care a dat dovadă multe persoane au ales să îi urmeze calea cea dreaptă.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 5 mai este prăznuit Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul.  El s-a născut în satul Sicheon din Galatia. Încă din perioada copilăriei Sfântul Teodor Sicheotul a adorat viața ascetică, a ținut post și s-a rugat. Mama sfântului Teodor a dorit să-l înroleze pe acesta în armată și i-a apărut în vis Sfântul Gheorghe care îi spunea femeii că Sfântul Teodor este chemat la slujirea Împăratului Cerurilor și nu a celui de pe pământ. Drept răsplată pentru dragostea sa, Dumnezeu i-a oferit Sfântului Teodor darul facerii de minuni. Acesta a devenit cunoscut pentru vindecarea bolilor.  Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul a fost numit Episcop în Anastasiopolis cu toate că nu își dorea. A păstorit timp de 11 ani și s-a întors la mănăstirea de metanie unde a stat până când a decedat. Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul s-a stins din viață în anul 613 când domnea Împăratul bizantin Heraclius.

Semnele timpului din calendarul popular arată că, dacă în această zi e cald, așa va fi până la sfârșitul primăverii, iar anul – bogat în recolte. Dacă au fost înghețuri la sol, până la toamnă vor fi 40 de nopți reci. De cântă cucul, frig nu va mai fi. De e zi posomorâtă, vara va fi secetoasă.

Nu toate aceste semne ale timpului sunt actuale, fiindcă în zilele noastre în natură au avut loc mari schimbări.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий