OSCE: Rusia încalcă vădit drepturile copiilor ucraineni

5 05 F 2

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a concluzionat că un „număr mare” de copii ucraineni au fost mutați în Rusia și pe teritoriile ocupate de Federația Rusă. OSCE a mai declarat că Rusia „a încălcat vădit” drepturile copiilor ucraineni duși ilegal pe teritoriul rus, se subliniază în raportul organizației. Deși grupul de experți nu a putut determina numărul exact de copii ucraineni luați de ruși, „nici Ucraina și nici Rusia nu neagă faptul deplasării la scară largă a copiilor ucraineni”. OSCE a remarcat că Moscova susține că în anul invaziei la scară largă, Rusia a primit 5,3 milioane de oameni din Ucraina, inclusiv 738.000 de copii.

Ombudsmanul ucrainean, Dmytro Lubineț,  consideră că cifra dată de Federația Rusă este exagerată și sugerează că numărul copiilor ar putea fi în jur de 150.000. Daria Gherasimciuk, Împuternicitul Radei Supreme pentru drepturile copilului, numește numărul de „câteva sute de mii de copii, adică undeva între 200-300 de mii”.

În raportul OSCE se arată că Ucraina încearcă să identifice copiii răpiți. La 22 aprilie anul curent, numărul copiilor deportați era de 19.393, doar 361 de copii au fost întorși în țară.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий