6 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

6 06 F 1

La 6 iunie, stil nou, este cinstit  Sfântului Ilarion cel Nou.  Sfântul Ilarion cel Nou s-a născut în jurul anului 773, din părinți drept-credincioși. El s-a călugărit la vârsta de 20 de ani, în Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol. A plecat la Mănăstirea Dalmat și a ajuns starețul acesteia. El a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul și următorul vieții Sfântului Ilarion cel Mare, al cărui nume cu cinste l-a purtat. Când pe scaunul imperial a urcat fiul lui Mihai, Teofil (829-842), Sfântul Ilarion cel Nou a fost exilat pe insula Afusiei, până când la putere a venit binecredincioasa împărăteasă Teodora (842-856), care a reintrodus icoanele în Biserică și a permis convocarea unui sinod în martie 843, la Constantinopol.  Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la Mănăstirea Dalmat și a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, în această zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul cel Tânăr, cunoscut și ca Sfântul Simeon din Muntele Minunat. Sfântul Simeon s-a născut în Antiohia Siriei şi a trăit pe vremea împăratului Iustinian (527-565). Încă de la şase ani, după ce tatăl său a murit în timpul unui cutremur, a mers cu binecuvântarea mamei lui, Sfânta Marta, în Seleucia, ca ucenic al unui pustnic virtuos, Ioan de la muntele Pilasa. Acolo, a învăţat ce este viaţa călugărească, deprinzân­du-se cu greutăţile cele de zi cu zi, dar şi cu răbdarea.  Adesea, Simeon avea dumnezeieşti arătări, care-l chemau să îndeplinească faptele cele bune şi plăcute lui Dumnezeu, iar de cele rele să se depărteze.   În anul 526, Simeon, dorind să-şi potolească toate pornirile trupului, a ales să se urce în vârful unui stâlp, unde a stat sub cerul liber, şi iarna, şi vara, timp de 66 de ani, neputând să doarmă, ci doar aţipind puţin şi rugându-se neîncetat. Sfântul Simeon a trecut la Domnul la vârsta de 85 de ani. Moaştele sale au fost aduse mai târziu în Imperiul Bizantin, iar astăzi, cinstitul său cap se află la Mănăstirea Neamţ.

Semnele timpului din această zi arată că, dacă dimineața nu este rouă, va ploua, iar dacă este multă rouă, se așteaptă vânt puternic. De plouă în această zi, la toamnă vor fi multe ciuperci. Dacă a înflorit trandafirul sălbatic, zile răcoroase în sezon nu vor mai fi. În popor această zi este considerată drept zi a trandafirului.

În prezent, când în natură au avut loc mari schimbări, o bună parte din semnele timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com   

Добавить комментарий