Rada Supremă a adoptat o lege bancară necesară pentru un împrumut de la FMI

395971

Rada Supremă a adoptat miercuri o lege care îi împiedică foştii proprietari ai unei bănci insolvente să îşi redobândească activele, ceea ce deschide calea pentru deblocarea unui împrumut financiar crucial de la Fondul Monetar Internaţional.

Echipaţi cu măşti şi mănuşi, 270 de deputaţi au votat în favoarea acestui act normativ, peste numărul de 226 de voturi pentru necesar pentru adoptare.

Supranumită şi «legea anti-Kolomoisky», acest act normativ interzice anularea deciziei din 2016 privind naţionalizarea băncii Privatbank, o decizie contestată de fostul proprietar al băncii, controversatul oligarh Igor Kolomoisky.

Miercuri, preşedintele Zelenski a făcut un apel către parlamentari să susţină această lege pentru a proteja economia Ucrainei, grav lovită de pandemia de coronavirus.

Noua lege deschide calea pentru deblocarea unui ajutor din partea FMI, care ar urma să vină în două-trei săptămâni şi va permite Kievului să evite intrarea în incapacitate de plată, a apreciat Serghei Fursa, economist la Dragon Capital.

FMI negociază în prezent cu autorităţile ucrainene un program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari pentru o perioadă de 18 luni, care va permite Guvernului să răspundă la impactul pandemiei de coronavirus care, potrivit experţilor, ar putea conduce la diminuarea cu 5 până la 10% a PIB-ului Ucrainei în 2020.

Добавить комментарий