MARTIRAJUL  ANULUI  1941

29 09 2021 LC GRIOR

Pe data de 1 iulie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS o condamnă pe Natalia a lui Parfenie Axinte, născută la 1913, în localitatea Bahmut din Basarabia, locuitoare a oraşului Cernăuţi, arestată în ziua de 16 martie, acelaşi an, la 3 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

În ziua de 29 octombrie 1941, într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, a murit Constantin al lui Ion Bahnean, născut la 1881, în localitatea Vicovu de Sus (România), arestat pe data de 21 martie, acelaşi an, „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

În luna următoare, pe data de 21 noiembrie 1941, tot într-un lagăr comunist de muncă corecţională din aceeaşi regiune Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, s-a stins din viaţă Maria a lui Tudor Bahnean, născută la 1897, în aceeaşi localitate Vicovu de Sus din România, arestată în ziua de 10 septembrie 1940 tot „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

În ziua de 27 decembrie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă pe Vasile al lui Moisei Bercea, născut la 1905, în localitatea Buduresa, locuitor al oraşului Galaţi din România, arestat pe data de 27 august 1940, la 5 ani de detenţie într-un lagăr sovietic de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

Tot în prima lună de iarnă, la 16 decembrie 1941, aceeaşi Comisie Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS o condamnă pe Minodora a lui Constantin Bodali, născută la 1920, în localitatea Vicovu de Sus, fostul judeţ Rădăuţi al României, locuitoare a oraşului Cernăuţi, arestată în ziua de 9 septembrie 1940, la 5 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. În toamna anului 1940, când în actuala regiune Cernăuţi domnea teroarea bolşevică, a dorit să se întoarcă acasă, acolo sus, în munţi, unde oamenii primii întâlnesc apariţia soarelui, spălându-se cu roua dimineţii. Românii de la munte nu se tem de nimeni.  Se tem numai ca cerul să nu cadă peste ei. A nimerit în mâinile grănicerilor stalinişti.

În aceeaşi lună de iarnă (14 decembrie) 1941, în închisoarea nr. 2 din Turinul de Jos, regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, a trecut în lumea celor drepţi Gheorghe al lui Toader Botezatu, născut la 1886, în vechea capitală a Bucovinei istorice, arestat pe data de 21 iunie, acelaşi an, „pentru agitaţie antisovietică”.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий