Viorel BADEA: “Este nevoie urgentă de crearea unui birou consular în Transcarpatia”

Viorel Badea (1) Viorel Badea (1)Senatorul român Viorel Badea, vicepreședintele Co­misiei Românilor de Pretutindeni, consideră că este nevoie urgentă de deschiderea unui birou consular românesc în regiunea ucraineană Transcarpatia, la Ujgorod, Apșa sau Slatina.

Într-un interviu acordat pub­licației „Timp Românesc”, men­ționează că este nevoie de un birou consular în această zonă, deoarece distanța dintre re­giunile Transcarpatia și Cer­năuți, unde se află Con­sulatul General al Ro­mâniei, este prea mare, românii din Maramureșul istoric fiind nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a-și rezolva problemele ce țin de misiunea consulară. “Să îți rezolvi o pro­blemă și să ajungi de la Apșa la Cernăuți este o aventură” – a precizat Viorel Badea.

Totodată, potrivit portalului de ştiri Tocpress, senatorul a apreciat activitatea Consulatului General al României la Cernăuți, condus de doamna Consul Ge­neral Eleonora Moldovan, no­tând că, datorită implicării misiunii diplomatice,  în ultimul timp, comunitatea românească a devenit mai consolidată.

“Trebuie să spunem adevărul gol-goluț. Consulul General al României a făcut treabă, a fost viu… A fost prezent în comu­nitatea românească, a știut să comunice atât cu liderii comu­nității, cât și cu autoritățile de la Cernăuți. A reușit, efectiv, să aducă o rază de lumină în acea comunitate. Asta îmi arată că se poate, dacă există oameni cu suflet și care își înțeleg foarte bine misiunea” – a afirmat Ba­dea.

Senatorul a mai subliniat importanța reluării dialogului cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește redobândirea cetățeniei române de către etnicii români din Ucraina. “Trebuie să înțe­leagă și ucrainenii că a avea ce­tă­țenia română pentru cetățenii Ucrainei nu este o vulnerabilitate, ci o oportunitate. Este un luc­ru excepțional dacă aceștia re­ușesc să redo­bândească cetă­țenia română. Nu mai suntem în Evul Mediu. Trebuie să se gân­dească și ucrainenii că noi ne dorim ca acești oameni să trăiască în bunăstare” – a declarat Viorel Badea, citat de Tocpress.

Добавить комментарий