ISW: Ucraina are dreptul să lovească ţinte militare în Crimeea

30 10 2022 F 2

Armata ucraineană are dreptul de a lovi ținte militare în Crimeea, în special navele și echipamentele Flotei Mării Negre a Federației Ruse în Golful Sevastopol. Iar lovitura aplicată în dimineața zilei de ieri este un act de război obișnuit, care are sens pentru apărarea Ucrainei, deoarece Rusia bombardează orașele ucrainene și obiectivele energetice de pe aceste nave. Astfel de concluzii au fost exprimate de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 29 octombrie. „Atacurile asupra navelor de război în timpul războiului sunt acte legitime de război, nu atacuri teroriste”, au scris analiștii ISW. De asemenea, ei nu au informații exacte despre aceea cât de grav a fost afectată  Flota Mării Negre a Federației Ruse în urma atacului, dar presupun că rușii au minimizat pagubele, la fel ca şi  pagubele aduse anterior crucișătorul „Moskva”, care în cele din urmă s-a scufundat și a devenit cea mai scumpă pierdere a Federației Ruse în acest război.

În ceea ce privește declarația conform căreia Rusia își suspendă participarea la „acordul de cereale”, analiștii ISW scriu: „Cu toate acestea, de ceva timp Rusia a propus condiții retorice pentru ieșirea din acord”, fiind de fapt de acord cu declarația Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski.  Reamintim, el a spus că Rusia a decis să blocheze exportul de cereale încă din septembrie și 2 milioane de tone de produse alimentare se află inactiv în mare.

„Flota Mării Negre are trei fregate de tip „Grigorovici”, fiecare dintre ele este capabil să lanseze rachete de croazieră „Kalibr”. Decizia Ucrainei de a ţinti fregata purtătoare de rachete „Kalibr” are sens acum, ţinându-se cont de intensificarea loviturilor rusești cu drone și rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene. Dacă Kievul ar fi ordonat acest atac, ar fi fost un răspuns proporțional, chiar reţinut, la campania extinsă de bombardare strategică a Rusiei care vizează ținte civile din Ucraina în ultimele câteva săptămâni”, se arată în raportul ISW.

Publicaţia „Dzerkalo tyjnia” reaminteşte că în dimineața zilei de 29 octombrie au avut loc explozii în golful Sevastopol. Ulterior, Moscova a declarat că incidentul a fost pregătit de „armata ucraineană sub conducerea specialiștilor britanici” și a confirmat avaria unei nave. Totuși, în realitate prejudiciul este mult mai grav.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий