Summit-ul de la Sankt Petersburg al șefilor țărilor CSI a fost declarat informal de Kremlin. De data aceasta, destul de ciudat, ei nu au mințit, pentru că această întâlnire s-a dovedit a fi cu adevărat informală până la lipsa totală de sens, scrie Ukrinform.
Și așa cum se întâmplă întotdeauna în asemenea cazuri, dacă nu este nimic de vorbit despre ceva important, se discută detalii ale anturajului. Nouă inele care au fost prezentate ca un cadou participanților la summit, plus comunicare în interioarele Muzeului de Artă Rusă. Mai mult, Putin nu a îndrăznit să-i invite pe liderii statelor CSI în ziua de 30 decembrie, centenarul URSS-ului destrămat, din cauza situației de pe fronturile ucrainene, simbolismul ar fi fost deloc învingător. Prin urmare, au ales o dată din preajma Revelionului, neînsemnată – 26-27 decembrie. Prin inelele dăruite liderilor CSI, dictatorul președinte a vrut să le spună acestora că ei toţi sunt învingători. Dar n-a ieşit nimic din aceasta. Aproape toţi au ignorat un astfel de cadou. Numai Lukașenko s-a grăbit să-şi pună inelul. Apropo, inscripția de pe el vorbește și în favoarea versiunii „inelului victoriei”: „La mulți ani. Rusia. 2023”. Un fel de ambiguitate: pur și simplu 2023 este anul Rusiei. Dar și un indiciu că toată lumea va fi acolo în viitor.
Apropo, la întâlnirea dintre Putin și Lukașenko de la Muzeul Rusiei, s-a anunțat că în 2023 vor sărbători împreună Anul limbii ruse. În general, acesta este primul și singurul lucru esențial care s-a spus despre comunicarea lor în incinta muzeului. Fotografia oferită de Serviciul de presă de la Kremlin este foarte semnificativă pentru întâlnirea liderilor țărilor CSI în Muzeul Rusiei, drept fondal servind tabloul „Ultima zi a oraşului Pompei”. Apropo, a doua zi președinții Azerbaidjanului și Turkmenistanului s-au grăbit să plece. S-au retras la timp pentru a nu apărea pe un astfel de fundal…
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com