Doza de Sănătate.  Uleiul de peşte – un aliment salvator

14 Uleiul de peşte

Uleiul de pește este un produs foarte popular, cu un conținut bogat de acizi grași omega 3. Acești nutrienți sunt benefici pentru creier, inimă și sănătate în general. În plus, acest produs poate preveni bolile degenerative și poate ameliora simptomele stresului și ale depresiei.

Pentru a obține un aport suficient de acizi grași omega 3 și omega 6, medicii recomandă consumul de: macrou, sardine, somon, hering, ton, păstrăv. Cantitatea recomandată de pește este de două porții pe săptămână. Doza recomandată de ulei de pește este de maxim 3 grame pe zi.

Există mai multe tipuri de ulei de pește, atât variante mai concentrate, cât și mai ușoare (acestea din urmă sunt mai ușor de digerat). Toate sunt pe bază de ulei de pește și conțin o doză considerabilă de vitamine A, B, C și D.

Beneficiile uleiului de pește pentru sănătate

Uleiul de pește combate alergiile de sezon. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, uleiul de pește reduce umflăturile de la nivelul căilor nazale (cauzate de histamină). În plus, acest produs întărește sistemul imunitar, drept pentru care combate agenții patogeni care provoacă alergii la schimbările de anotimp.

Îngrijește sănătatea inimii. Acizii grași din acest ulei reduc nivelul de lipide din sânge. Prin urmare, uleiul de pește este util pentru persoanele care au un nivel ridicat de colesterol rău (LDL). Totodată, acest produs scade riscul de boli cardiace. Uleiul de pește reglează ritmul cardiac, desfundă arterele și reduce inflamațiile de la nivelul acestora.

Îmbunătățește aspectul pielii. Uleiul de pește blochează eliberarea enzimelor cauzate de razele solare, drept pentru care menține pielea în stare optimă. Este necesar să se aplice uleiul direct pe piele (mai ales dacă sunt riduri). Acest remediu este recomandat și persoanelor care au erupții, roșeață, mâncărimi sau psoriazis.

Menţine  sănătatea creierului. Bolile neurodegenerative afectează milioane de oameni din întreaga lume. Consumul periodic de ulei de pește echilibrează nivelul de dopamină și serotonină, doi hormoni care reglează funcțiile cerebrale.

Tratează problemele oculare. Dacă suferi de cataractă sau sindromul ochiului uscat, poți folosi ulei de pește pentru a trata problema. Acest supliment poate duce chiar la retragerea afecțiunii. Dacă iei ulei de pește în fiecare zi, acizii grași omega 3 îți vor îmbunătăți sănătatea ochilor.

Previne accidentul vascular cerebral. Când un vas de sânge de la nivelul creierului se rupe sau este obstrucționat, are loc un accident vascular cerebral. Uleiul de pește poate preveni această problemă, deoarece îmbunătățește sănătatea vaselor sanguine și stimulează circulația. Acest produs este recomandat în cazuri de ateroscleroză și hipertensiune arterială.

Ameliorează artrita reumatoidă. Acizii grași din uleiul de pește au un efect antiinflamator puternic. Această proprietate este foarte utilă persoanelor care suferă de artrită sau artroză, deoarece reduce rigiditatea articulațiilor, extrem de frecventă la orele dimineții.

Întăreşte oasele. Osteoporoza este o problemă din ce în ce mai frecventă care apare în urma slăbirii oaselor. Din păcate, oasele fragile sunt predispuse la ruperi sau fracturi la orice lovitură, mișcare bruscă sau cădere. Osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu, care duce la pierderea masei osoase.

Previne cancerul. Uleiul de pește previne diferite tipuri de cancer. Acizii săi polisaturați previn dezvoltarea celulelor maligne. În plus, aceștia ajută la eliminarea toxinelor din ficat și rinichi.

Stresul cotidian poate avea un impact negativ asupra comportamentului și relațiilor interumane. O cantitate suficientă de acizi grași omega 3 îmbunătățește starea mintală. Totodată, acești nutrienți tratează simptomele stresului cronic, ale insomniei și nervozității.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий