Propaganda rusă speculă pe seama tragediei de la Brovarî

19 01 2023 F 2

Miercuri, 18 ianuarie, în localitatea Brovarî de lângă Kiev, s-a prăbuşit elicopterul, în care se afla conducerea Ministerului de Interne al Ucrainei. Propaganda rusă a reuşit să difuzeze câteva informaţii fake referitoare la această tragedie, comunică RBK-Ucraina cu referire la Centrul de contracarare a dezinformațiilor.

Fake 1. Elicopterul a fost doborât de Forţele Antiaeriene ucrainene.

Adevărul. Aceasta a fost una dintre primele şi cele mai puţin verosimile versiuni, deoarece în spaţiul aerian nu a fost fixat nici un obiect străin.

Fake 2. Acesta a fost elicopterul necalitativ, cumpărat în 2018 de fostul ministru de Interne al Ucrainei.

Adevărul. Este o dezinformare, deoarece toate elicopterele trec examenul tehnic înainte de zbor, şi dacă ar fi fost depistată o dereglare, neapărat el ar fi fost schimbat pe altul.

Mai târziu a fost exprimată versiunea că, chipurile, acesta a fost un act de terorism, iniţiat de serviciile speciale ale Rusiei pentru a semăna panică şi frică în rândurile ucrainenilor, incapabili de a rezista în faţa „Rusiei măreţe”.  După cum a menţionat Consiliul pentru Securitatea şi Apărarea Naţională al Ucrainei, cea mai cinică a fost intenţia conducătorului Companiei militare private „Wagner” din Rusia, Evghenii Prigojin, de a exprima condoleanţe. Este o manipulare, deoarece militarii lui „de elită” continuă să-i omoare pe ucraineni.

După cum se ştie, în dimineaţa zilei de la 18 ianuarie, în Brovarî, regiunea Kiev, s-a prăbuşit elicopterul în care se afla conducerea Ministerului de Interne al Ucrainei. Elicopterul avariat a căzut pe teritoriul unei grădiniţe de copii. În rezultatul acestei catastrofe au murit 14 persoane, inclusiv un copil. Au avut de suferit încă 25 de persoane, inclusiv 11 copii. La Brovarî au fost declarate trei zile de doliu.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий