Cripte… la licitaţie

29 03 2023 F 1

La cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuţi (pe vremuri – Cimitirul Horecea), în timpul inventarierii au fost găsite circa 200 de morminte anonime. După cum comunică mediile cernăuţene, mormintele vechi, proprietarii cărora este imposibil să fie stabiliţi, prin instanţa judiciară vor fi date în proprietatea comunităţii oraşului. După aceasta criptele vor putea fi puse la licitaţie, a comentat pentru Audiovizualul public viceprimarul Igor Krohmal.

După cum a explicat directoarea Cimitirului de pe strada Zelena, Angela Nikolaeva, cu cinci ani în urmă în vechile cimitire a apărut problema lipsei locurilor pentru înmormântări. La nivel de stat a fost creat un grup de lucru care studiază problema înmormântărilor repetate în cimitirele vechi. Grupul de lucru a început să activeze vara trecută, el reuşind să inventarieze circa două mii de morminte. Majoritatea lor ţin de perioadele austriacă şi română. Mormintele au fost împărţite în categorii – cele care aparţin unor familii concrete şi cele care nu au fost identificate.

Autorităţile sunt predispuse să organizeze licitaţii pentru criptele şi mormintele neidentificate. Mulţi cetăţeni consideră că aceasta nu este creştineşte. Deoarece multe morminte sunt din perioada română, societăţile naţional-culturale româneşti din ţinut şi-au expus părerea şi modul de soluţionare a problemei într-o adresare către autorităţile orăşeneşti.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий