La 12 august, stil nou, sunt cinstiți Sfinții Mucenici Fotie și Anichit. În perioada persecuției inițiate de Împăratul Dioclețian împotriva creștinilor, Sfinții Mucenici Fotie și Anichit au locuit în orașul Nicomidia. Sfântul Anichit, o persoană creștină și în același timp un demnitar în cetatea Nicomidia, a îndeplinit funcția de slujitor imperial, iar Fotie era nepotul său. În această perioadă de suferință pentru creștini, Anichit și-a mărturisit credința în Domnul Iisus Hristos, într-o atitudine de adâncă smerenie. În momentul în care veștile despre aceasta au ajuns la urechile împăratului, acesta a ordonat ca Anichit să-i fie tăiată limba și apoi să fie aruncat în fața fiarelor sălbatice. Cu toate acestea, Dumnezeu a îngăduit ca leii din arenă să nu se atingă de Sfântul Mucenic Anichit și nici să rămână fără grai. El a mărturisit către împăratul Dioclețian: „O, idolatrele, iată ești acoperit de rușine! Iată, de nimic sunt zeii tai!”. După rostirea acestor cuvinte, împăratul a dat ordin ca Anichit să fie decapitat. Însă, într-un curs neașteptat al evenimentelor, călăul, în loc să îl execute pe Anichit, a fost neintenționat înjunghiat și a găsit moartea. Astfel, observând puterea credinței manifestate de unchiul său, Fotie și-a mărturisit și el credința în Mântuitorul Iisus. În cele din urmă, cei doi Sfinți, Anichit și Fotie, au fost supuși unei execuții prin ardere pe rug.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, sunt pomeniți Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic, aceștia au fost printre cei 70 de Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Sila a fost trimis de la Ierusalim la Antiohia pentru a soluționa o dispută legată de tăierea împrejur a celor care se convertesc la credința în Hristos. Astfel, Sfântul Sila a fost hirotonit episcop al Corintului. Sfântul Silvan a suferit multe chinuri până la moarte și a fost desemnat episcop al Tesalonicului. Sfântul Crescens a fost colaborator al Sfântului Apostol Pavel și mai târziu a devenit episcop și misionar. Sfântul Epenetos a fost episcop în Cartagina, iar Sfântul Andronic a fost episcop al Pannoniei. Acolo, în Galia, Sfântul Silvan a fost martirizat.
Semnele timpului, încetățenite încă în vechime, arată că, dacă în această zi e rece, în zilele următoare vremea va fi frumoasă, fără ploi. De e zi caldă, vor fi multe ciuperci. Dacă sunt multe pomușoare de scoruș, toamna va fi ploioasă, iar iarna – geroasă. Este ziua când, de obicei, începe semănatul culturilor cerealiere de toamnă.
Este important să știm că în zilele noastre clima s-a schimbat foarte mult, de aceea unele semne ale timpului nu au valoarea lor inițială.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com