În zilele următoare Ucraina şi România vor semna protocoalele pentru începerea instruirii piloţilor ucraineni pe avioanele F-16

27 08 F 10

România participă la pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, furnizate de membrii NATO și așteaptă documentele necesare pentru a începe pregătirea acestora, a declarat Premierul român, Marcel Ciolacu, pentru „Financial Times”. „Mă aștept la semnarea protocoalelor (pentru piloți) în următoarele zile, care este ultimul obstacol”, a spus el. Premierul român a mai precizat: „Logistica, din câte știm noi, este la locul ei”.

„Este un război între un dictator și lumea liberă… pe care Europa nu-și poate permite să-l piardă”, a adăugat şeful Guvernului de la Bucureşti.

După cum relatat Interfax-Ucraina, la 11 iulie, s-a anunțat că Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie au fost de acord să înceapă antrenarea ucrainenilor pe F-16. Acest lucru a fost oficializat de „coaliția de pregătire F-16”. Părțile au convenit să înceapă instruirea piloților, tehnicienilor și personalului de sprijin ucraineni relevanți pentru a oferi piloților capacități de bază pentru operarea, întreținerea și deservirea avioanelor F-16. Aceasta include furnizarea de echipamente, instructori și alt personal adecvat pentru această instruire.

La 21 august, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleşciuk, a declarat că piloții ucraineni din promoţiile anilor 2023 și 2016 urmează deja cursuri de pregătire pe F-16 în Marea Britanie și Suedia.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий