Partea ucraineană așteaptă decizia României privind deschiderea a trei puncte de trecere a frontierei

4 12 F 1

La deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu România în regiunea Cernăuți trebuie să se țină cont de poziția părții române. Punctele de control sunt planificate să fie construite pe contul fondurilor europene cu cofinanțare parțială din Bugetul de stat. Acest lucru se menționează în răspunsul Ministerului Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii la solicitarea Audiovizualului public regional.

Potrivit răspunsului la solicitare, proiectul  acordului respectiv a fost trimis României în iunie 2023. El se referă la deschiderea punctelor de control „Biserica Albă – Climăuți”, „Șepit – Izvoarele Sucevei” și „Ruska – Ulma”. Se prevede ca aceste puncte de control să funcționeze în următorul mod: „Fântâna Albă – Climăuți”  va avea o conexiune pietonală și auto. Autobuzele și camioanele vor putea trece prin punctul de control. Punctul de trecere va fi deschis nonstop; „Șepit — Izvoarele Sucevei” va deservi pietoni și vehicule de până la 3,5 tone, nu va exista trafic de marfă. Punctul de control va fi deschis între orele 08:00 și 20:00.

După semnarea acordului cu România, se va elabora documentația de proiectare și deviz, iar apoi se va cunoaște costul construcției la punctele de control. Banii pentru lucrări vor fi asigurați din fonduri europene nerambursabile, iar o parte din cofinanțare va veni de la Bugetul de stat.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий