Din fondurile bibliotecilor sunt scoase cărțile în limba rusă

10 5 F 6
În 2023, bibliotecile din regiunea Cernăuți au fost radiate peste 513.000 de documente, dintre care 352.500 în limba rusă, inclusiv cărți, ziare, reviste și alte tipuri de literatură. În schimb, colecțiile au fost reaprovizionate cu publicații ucrainene — bibliotecile din regiune au primit 20,1 mii de exemplare de documente.
În 4 luni ale anului 2024, bibliotecile publice din regiune au primit 7,4 mii de exemplare de documente, inclusiv 5,6 mii de exemplare în limba ucraineană.
Iar 74,1 mii de exemplare de documente au fost eliminate, inclusiv 50 de mii de exemplare în limba rusă.
Literatura este radiată în conformitate cu liniile directoare elaborate de Ministerul Culturii și Politicii Informaționale și Biblioteca Națională „Iaroslav cel Înțelept”, care includ o listă clară a editorilor și autorilor care au susținut agresiunea armată împotriva Ucrainei. În special, bibliotecilor li se cere să elimine literatura publicată în Rusia care propagă războiul, glorifică agresorul, lucrări ale autorilor pro-ruși etc.
Departamentul de Cultură colaborează îndeaproape cu fundații caritabile și cu patroni care pot ajuta bibliotecile din regiune să-și refacă colecțiile de cărți. În special, în primul trimestru al anului 2024, Biblioteca Regională pentru Copii din Cernăuți și bibliotecarii din comunitățile teritoriale Brusnița, Herța, Noua Suliță, Chițmani, Storojineț și Hotin au primit cărți pentru copii în limba engleză. Colecția caritabilă de cărți a fost organizată de președintele Comitetului de voluntariat suedezo-ucrainean, Anders David Banke, în țara sa natală, cu ajutorul antreprenorului Igor Misevici și al producătorului Volodymyr Lytvynov.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий