Victoria Nuland: „Ucraina are șansa de a deveni puternică și de a-l forța pe Putin să se așeze la masa negocierilor”

13 5 F 1

Orice posibil acord de pace trebuie să includă retragerea trupelor rusești din teritoriile ocupate în prezent. Ucraina poate deveni puternică și îl poate forța pe dictatorul rus Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor, a declarat fostul adjunct al Secretarului de stat american, Victoria Nuland, relatează RBC-Ucraina citând Politico. În opinia ei, Ucraina și armata sa au șansa de a deveni suficient de puternice, iar atunci dictatorul rus Vladimir Putin nu va avea altă opțiune decât să se așeze la masa negocierilor de pe o poziție de forță. „Va depinde de poporul ucrainean, care ar trebui să fie ambițiile lor teritoriale. Dar există anumite lucruri care sunt existențiale. Orice acord pe care Ucraina îl încheie în propriul ei interes și în interesul global trebuie să fie un acord pe care Putin va fi forțat să-l respecte. Nu putem face acest lucru la fiecare șase luni, la fiecare trei ani. Trebuie să ducă efectiv la un acord care să prevadă retragerea trupelor rusești”, a specificat Nuland. Ea a mai precizat că Putin este un maestru al negocierilor de tip  „rope-a-dope” – un tip de meci de box în care adversarul își bate victima până când aceasta rămâne fără suflare. „El (Putin — n.r.) nu face niciodată compromisuri. Trebuie să fie un acord care să asigure că, indiferent de ceea ce se decide în privința Crimeii, aceasta nu poate fi remilitarizată într-un mod care să devină un pumnal în inima Ucrainei centrale”, a declarat fostul secretar de stat adjunct al SUA.

Zilele trecute, ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că nu are rost ca Ucraina să se așeze astăzi la masa negocierilor, deoarece ar fi imposibil să obțină bună credință din partea acesteia.

Victoria Nuland a confirmat că Ucraina nu este pregătită pentru discuții cu Rusia.  Între timp, Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că probabilitatea negocierilor depinde de disponibilitatea lui Putin. Dacă Rusia este capabilă să poarte discuții sincere pentru a pune capăt războiului, Statele Unite vor participa la acestea.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий