Sănătate şi nutriţie. Ceaiurile şi  beneficiile lor

0000 Acum Ceai 2
  • Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet de tip 2 și poate promova sănătatea inimii. Ceaiul verde, din planta Camellia sinensis, a fost venerat de secole pentru proprietățile sale medicinale. Ceaiurile albe, oolong, verzi și negre fac parte din familia ceaiului verde; acestea diferă în funcție de nivelul lor de fermentație. Ceaiul alb este obținut din frunzele delicate, nefermentate ale plantei, ceaiul oolong este parțial fermentat, frunzele de ceai verde sunt procesate rapid pentru a nu permite fermentarea, iar frunzele de ceai negru sunt foarte fermentate și oxidate, ceea ce le conferă un nivel mai ridicat de cofeină. Matcha se găsește sub formă de pulbere de ceai verde, dar cele două au proprietăți și profiluri nutriționale ușor diferite.
  • Ceaiul negru poate reduce declinul cognitiv și inflamația. Ceaiul verde este cel mai cunoscut pentru proprietățile sale potențiale de stimulare a sănătății, dar ceaiul negru oferă și multe beneficii. Dovezile științifice sugerează că ceaiul negru poate juca un rol în prevenirea declinului cognitiv, inflamației, bolilor de inimă, diabetului și cancerului. Un studiu publicat în „Jurnalul de nutriție, sănătate și îmbătrânire” a constatat că consumul regulat de ceai negru (precum și ceaiul verde și oolong) a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta o tulburare neurocognitivă, cum ar fi demența, la vârstnici, în special pentru femei.
  • Ceaiul Oolong poate contribui la menţinerea nivelurilor mai sănătoase de colesterol. Ceaiul Oolong este un ceai parțial oxidat, între ceaiul negru și cel verde, iar concentrația sa de polifenoli oferă multe beneficii pentru sănătate. Consumul de ceai oolong se arată, de asemenea, promițător în a ajuta oamenii să mențină sau să atingă o greutate sănătoasă. Un alt studiu a sugerat că extractul de ceai oolong ajută la reducerea grăsimii corporale și la prevenirea obezității.
  • Ceaiul de mușețel ajută somnul și susține imunitatea. Dacă sunt probleme cu somnul, se recomandă o ceașcă de ceai de mușețel pentru relaxare. Deoarece ceaiul de mușețel este un ceai din plante care nu conține cofeină, poate fi o băutură calmantă înainte de culcare.  Mușețelul este una dintre cele mai vechi plante medicinale documentate, cu o varietate de proprietăți curative. Ceaiul de mușețel poate sprijini imunitatea. Cercetătorii au remarcat proprietățile anti-inflamatorii și anti-anxietate ale ceaiului.
  • Ceaiul de ghimbir poate ajuta la tratarea grețurilor. Ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora stresul digestiv. Ghimbirul, o rădăcină cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, este un tratament sigur și eficient pentru greţuri și vărsături. Cercetările sugerează, de asemenea, că ghimbirul ajută la reducerea senzației de greață post-chimioterapie la adulții cu cancer. Mai mult, gingerolii, compușii care conferă ghimbirului gustul și mirosul caracteristic, pot fi utili în terapiile care ajută la protejarea împotriva bolilor precum diabetul și cancerul. (DOC.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий