De la 1 septembrie 2025, statul nu va finanța salariile profesorilor din școlile cu mai puțin de 45 de elevi

30 5 Ф 4

De la 1 septembrie 2025, statul nu va finanța salariile profesorilor din școlile cu mai puțin de 45 de elevi

Cinci comunități din regiunea Cernăuți au școli cu mai puțin de 45 de elevi. În martie 2024, Cabinetul de Miniștri a aprobat o rezoluție conform căreia salariile profesorilor din astfel de școli nu vor fi finanțate printr-o subvenție educațională, a fost de Departamentul de Finanțe al Administrației Militare Regionale din Cernăuți, relatează C4.

Se menționează că, de la 1 septembrie 2025, statul nu va finanța salariile profesorilor din școlile cu mai puțin de 45 de elevi, iar de la 1 septembrie 2026 — cu mai puțin de 60 de elevi. Potrivit autorității educaționale regionale, în regiune există cinci școli mici cu 12 până la 43 de elevi și 45 de cadre didactice. Este vorba despre școlile din Comunitățile Rukșin, Stăuceni, Chelmenți, Kostrijivka și Noua Suliță. „Adică, comunitățile teritoriale trebuie să decidă dacă vor transporta elevii acestor școli la cea mai apropiată școală mai mare sau dacă vor plăti din bugetele locale activitatea profesorilor din școlile mici. În acest an, aproximativ 7,5 milioane grivne vor fi alocate din Bugetul de stat pentru a plăti salariile personalului didactic al școlilor mici din comunitățile menționate mai sus. Pentru ca astfel de școli să funcționeze în septembrie 2025, va fi necesar să se găsească fonduri în bugetele locale, ceea ce este extrem de problematic în situația actuală”, explică departamentul.

Ministerul de Finanțe subliniază că unele comunități doresc să reorganizeze școlile mici în filiale bazate pe instituții centrale înainte de începerea anului școlar și intenționează să transporte elevii la cele mai apropiate instituții de învățământ cu autobuze școlare. Cu toate acestea, Administrația Militară Regională subliniază că procesul de reorganizare necesită timp, astfel încât lucrările în acest sens ar trebui să înceapă în acest an.30 5 Ф 5

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий