La ce să ne așteptăm de la întâlnirea dintre Zelenski și Macron?

1 6 Ф 2

Joia viitoare, 6 iunie, Volodymyr Zelenski va efectua o vizită în Franța. Acolo, el va lua parte la evenimentele care marchează cea de-a 80-a aniversare a debarcării aliaților în Normandia. Apropo, Rusia nu a fost invitată în Franța.

Vizita lui Volodymyr Zelenski în Franța va fi foarte importantă din două motive. Analistul politic Igor Reiterovici a explicat la Canalul 24 cum sosirea Președintelui ucrainean ar putea fi crucială din anumite puncte de vedere.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat o vizită a lui Volodymyr Zelenski la Paris. Întâlnirea este programată să aibă loc pe 6 iunie, la aniversarea debarcării din Normandia, o operațiune militară aliată care a marcat un punct de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial.

Presa speculează că desfășurarea de instructori militari francezi în Ucraina ar putea fi anunțată oficial atunci. „Va fi o întâlnire foarte importantă. Are o semnificație simbolică, având în vedere data. Din 1991, Ucraina a trebuit să sublinieze că la toate evenimentele legate de victoria asupra nazismului nu putea participa doar Rusia, ca și cum aceasta ar fi reprezentat întreaga Uniune Sovietică. Timp de 30 de ani, au făcut exact acest lucru, arătând că doar rușii au luptat împotriva Germaniei naziste. Așa că acum poate fi vorba de o restaurare a justiției istorice”,  a remarcat Igor Reiterovici.

Deși nu va aduce Ucrainei bani, ajutor militar sau instructori militari condiționați, semnificația acestui eveniment nu trebuie subestimată. „Există o a doua componentă a reuniunii — una practică. Cred că ar putea decide să crească asistența militară din partea Franței, în special în contextul desfășurării de instructori”, a declarat analistul politic. „Adevărul este că Ucraina, ca stat suveran, are dreptul de a invita pe oricine să o viziteze. Iar dacă se va anunța public și unde vor fi localizați acești instructori (probabil nu în apropierea liniei frontului), Kremlinul nu va ști cum să reacționeze. „Nu cred în posibilitatea unor lovituri (asupra țărilor europene), despre care se strigă în mod constant. Putin este foarte conștient că există linii roșii pe care Rusia nu le poate depăși. Pentru toți ceilalți, acesta este un semnal că nu este nevoie să aștepte sosirea militarilor ucraineni, se poate face în Ucraina. Prin urmare, aceasta poate fi un moment de cotitură în atitudinea țărilor noastre partenere față de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a subliniat Reiterovici.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий