„Perechea criminală”: Curtea Penală Internațională a emis mandatul de arestare pentru Șoigu și Gherasimov

25 6 А 1

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele fostului ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, și șefului Statului Major al armatei ruse, Valerii Gherasimov, în legătură cu situația din Ucraina, a anunțat site-ul CPI la 25 iunie, relatează Radio „Libertatea”.

„Există motive rezonabile să se creadă că ambii suspecți sunt responsabili pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii energetice ucrainene de 10 octombrie 2022 și cel puțin până la 9 martie 2023. În această perioadă, forțele armate ruse au efectuat un număr mare de lovituri împotriva a numeroase centrale electrice și substații în diferite locații din Ucraina”, se arată în declarație.

CPI a subliniat că suspecții au provocat în mod intenționat mari suferințe sau leziuni corporale grave sau daune sănătății mentale sau fizice a populației civile și, prin urmare, sunt responsabili penal pentru crime împotriva umanității și alte acte inumane, astfel cum sunt definite la articolul 7 alineatul (1) din Statutul de la Roma.

Mandatul de arestare al CPI înseamnă că Șoigu și Gherasimov pot fi acum arestați și judecați în 124 de țări care au ratificat Statutul de la Roma.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий