Reuters:  Moldova ar putea expulza toți diplomații ruși  

6 7 F 7

Ministrul de Externe al Republicii Moldova sugerează că expulzarea diplomaților ruși de la ambasada Rusiei la Chișinău ar putea continua. Moldova ia în considerare posibilitatea expulzării în continuare a diplomaților ruși în cazul unor acțiuni care lezează interesele naționale, a comunicat  Reuters. Vineri, ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, a declarat că guvernul său își rezervă dreptul de a dispune expulzarea în continuare a diplomaților ruși în cazul în care Moscova începe noi activități care dăunează intereselor țării.

Relațiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat după ce Președintele Maia Sandu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a cerut aderarea la Uniunea Europeană. Sandu a citat Rusia și corupția drept cele mai mari două amenințări la adresa țării sale.

Anterior, Moldova a ordonat expulzarea unui diplomat rus după alegerile prezidențiale din martie din Rusia, din cauza deschiderii de către Moscova a patru secții de votare în Transnistria separatistă pro-rusă. Deși Moldova însăși a permis înființarea unei singure secții de votare în Chișinău.

În 2023, Moldova a ordonat, de asemenea, reducerea cu 45 de persoane a personalului ambasadei Rusiei, după ce a acuzat-o că a folosit echipamente de spionaj acolo. „Dacă acțiunile continuă să prejudicieze interesele naționale ale Republicii Moldova, așa cum a fost în timpul organizării așa-numitelor alegeri prezidențiale din Rusia pe malul estic al Nistrului… aceasta rămâne singura opțiune”, a declarat Popșoi pentru deschide.md.

El a recunoscut că această strategie este riscantă, deoarece expulzarea reciprocă de către Rusia a diplomaților moldoveni ar putea complica activitatea ambasadei de la Moscova.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Galuzin, a declarat într-un interviu pentru presa de propagandă rusă că Moscova este pregătită să ia măsuri de retorsiune în cazul unor noi expulzări.

„Chișinăul trage concluzii greșite aici. Se pare că ei sunt hotărâți să escaladeze tensiunile în relațiile noastre. În ceea ce privește măsurile de retorsiune, știți că nu a existat un singur caz în care să nu avem un răspuns adecvat”, a spus el.

De remarcat faptul că Rusia recurge din ce în ce mai mult la șantaj și la stimulente financiare pentru a angaja germani pentru spionaj. Acest lucru se întâmplă în contextul expulzării a aproximativ 600 de diplomați ruși din Europa.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий