România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre și va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE și NATO

11 7 F 2

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, și Președintele României, Klaus Iohannis, au semnat, la Washington, un acord privind cooperarea în domeniul securității între cele două țări, în baza căruia România va furniza Ucrainei sistemul Patriot și va facilita tranzitul cât mai rapid al tuturor echipamentelor necesare pe teritoriul său.

„România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre și va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE și NATO. De asemenea, Bucureștiul oficial, împreună cu partenerii săi, va ajuta centrul de pregătire F-16 să instruiască piloți ucraineni, contribuind astfel la coalizarea capabilităților forțelor aeriene. România va sprijini industria de apărare a țării noastre”, se arată pe site-ul Președintelui ucrainean.

O caracteristică specială a acordului o reprezintă clauzele privind consolidarea securității în regiunea Mării Negre. Blocuri separate se referă la informații, contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni și restaurarea și reconstrucția Ucrainei. De asemenea, a fost instituit un mecanism de răspuns de urgență 24 de ore din 24 în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau al unei escaladări semnificative.

Ucraina și România au semnat un acord de securitate pentru punerea în aplicare a Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina din 12 iulie 2023. În total, Ucraina a semnat 23 de acorduri bilaterale de securitate: cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, UE, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg și România.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий