Dmytro Kuleba: „Aderarea Ucrainei la NATO nu trebuie îndelungată”

U.S. Secretary of State Antony Blinken listens to Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba speaking as they hold a bilateral meeting at the State Department on the sidelines of the NATO summit in Washington, U.S., July 9, 2024. REUTERS/Tom Brenner

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina nu poate aștepta zeci de ani pentru a adera la NATO și a cerut aliaților să nu întârzie cu livrarea ajutorului militar pe care l-au promis în timpul summit-ului NATO de la Washington. Șeful diplomației ucrainene a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat CNN. „Acest summit este o manifestare clară a rolului de lider al SUA în domeniul securității globale și a succesului fără precedent al Alianței, care a fost creată în 1949 și a reușit de atunci să-și protejeze membrii de orice atac extern”, a spus Kuleba. Acesta este motivul pentru care Ucraina încearcă să devină membru NATO, a subliniat Kuleba.

La summit-ul din 9-11 iulie, au fost luate unele decizii politice legate de aderarea Ucrainei la Alianță, inclusiv formularea privind ireversibilitatea aderării Ucrainei la NATO. „Vom fi complet fericiți doar atunci când Ucraina va deveni membră a NATO și promisiunea partenerilor va fi îndeplinită.  Nu putem aștepta încă 75 de ani pentru a sărbători următorul pas pentru Ucraina. Trebuie să se întâmple mai repede, pentru că aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea strategică și stabilitatea în regiunea euro-atlantică”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

Aparent, cifra de 75 de ani de așteptare a fost aleasă deoarece summit-ul din 11 iulie de la Washington a fost dedicat celei de-a 75-a aniversări a Alianței. El este încrezător că aliații Ucrainei își vor respecta angajamentele și promisiunile de a aproviziona Ucraina. „Întrebarea, desigur, este calendarul și le cerem tuturor partenerilor noștri să se grăbească cu livrarea a ceea ce au promis, pentru că avem nevoie de ele aici și acum pentru a ne proteja orașele”, a specificat ministrul.

La 10 iulie, NATO a publicat declarația finală a summit-ului. În special, aceasta afirmă că Alianța se angajează să ofere asistență pe termen lung Ucrainei și că Rusia rămâne „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților”. În ceea ce privește viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, declarația precizează că aliații vor sprijini Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий