Bunii prieteni, Dmytro Homa și Carolina Jitaru, au evoluat împreună pe scena Filarmonicii din Cernăuți, într-un concert de binefacere

24 7 MB F 2

În zilele de odihnă precedente, la Filarmonica Regională „Dmytro Gnatiuk” din Cernăuți a avut loc concertul de autor al compozitorului, interpretului și poetului Dmytro Homa. A fost un concert de binefacere, ca și multe alte concerte susținute în ultimul timp de Dmytro Homa. De data aceasta el a evoluat în fața copământenilor împreună cu Artista Poporului din Ucraina, Nadia Șestak, Artista Emerită a Ucrainei, Nina Myrvoda, Artistul Poporului Anatolii Gnatiuk. Din această pleiadă a făcut parte și conaționala noastră, cantautoarea  Carolina Jitaru, laureată a concursurilor internaționale.

–Ne cunoaștem cu Dmytro Homa de un sfert de veac. El s-a născut în satul Lukavți, raionul Vijnița. Drumurile noastre de creație s-au întâlnit la Cernăuți, afirmă doamna Carolina. Continui să-i urmăresc activitatea concertistică. El este maestru de concert și solist al Ansamblului de Cântece și Dansuri al trupelor de grăniceri din Ucraina. În viața lui a fost și un moment tragic – a murit în floarea vârstei soția lui și Dmytro Homa îi educă singur pe cei doi feciori ai lor. Mykola, în vârstă de 19 ani, face parte dintr-o grupă de balet și se află în prezent în Canada, iar mezinul, Ivanko, în vârstă de 12 ani, se află în Italia împreună cu tatăl și studiază muzica, cântă la vioară. Și-a demonstrat măiestria în cadrul concertului de la Filarmonica cernăuțeană, cântând și în duet cu tatăl. În finalul concertului ei au interpretat împreună un cântec despre Ucraina, care a trezit ovații în sală. Voi remarca faptul că Dmytro Homa susține concerte de binefacere în Italia, conlucrează cu asociația ucrainenilor de acolo, colectând mijloace bănești și ajutor umanitar pentru Ucraina. I-au făcut o surpriză plăcută câțiva membri ai acestei asociații, venind special la Cernăuți, la acest concert de binefacere. De asemenea, în sală s-au aflat  mai mulți apărători ai Ucrainei, care se tratează la spitalele din Cernăuți.

24 7 MB F 3

–Dar care cântece a interpretat Carolina Jitaru împreună cu Dmytro Homa?

–Am interpretat împreună cântecul „Lună, lună” din repertoriul lui Ion Suruceanu. Concertul a fost planificat de cu timp și eu i-am pregătit lui Dmytro Homa cuvintele, i-am demonstrat cum trebuie ele pronunțate corect în limba română. A fost dorința lui să apară pe scena cernăuțeană cu un cântec în limba română. Mi-a povestit că în timpul unui turneu spectatorii, aflând că este din Cernăuți, l-au rugat să interpreteze ceva în română.

–În acest concert mi-a revenit și rolul de prezentatoare, continuă doamna Carolina. Am interpretat câteva cântece de Dmytro Homa și am citit câteva poezii de ale sale. Recent a văzut lumina tiparului o carte de versuri, semnată de el. Volumul cu versuri inspirate din realitatea dramatică a noastră, a fost susținut financiar de Comunitatea bucovinenilor din Kiev.

24 7 MB F 4

–Ce a însemnat pentru cantautoarea Carolina Jitaru acest concert, susținut împreună cu artiști vestiți din Ucraina?

–Pentru mine a fost o ocazie fericită. M-am simțit bine în anturajul unor astfel de vedete și m-am convins că oamenii cu un potențial intelectual foarte mare sunt destul de simpli în comunicare. Artista Poporului, Nadia Șestak, mi s-a adresat s-o ajut să învețe și ea un cântec românesc. Pentru mine a fost o descoperire interpreta Nina Myrvoda, care are o voce colosală, și Anatolii Gnatiuk, fratele vestitului interpret Mykola Gnatiuk. Confirm spusele Nadiei Șestak: „A fost o adevărată sărbătoare la baștina lui Dmytro Homa”.

„Sunt foarte recunoscător bucovinenilor, oaspeților de aproape și de departe ai orașului nostru ospitalier, tuturor celor care în această zi s-au adunat în sala Filarmonicii și au susținut emoțional, cu aplauze furtunoase fiecare cântec și evoluare din cadrul concertului. Le sunt recunoscător prietenilor mei foarte talentați, omenoși și extraordinari. Mi-a fost plăcut să-l văd printre spectatori pe slăvitul nostru copământean, Pavlo Dvorski, cântecele căruia am onoarea să le interpretez”, a scris în rețeaua de socializare Dmytro Homa.

26 7 F 1

–Acest concert a fost un imn al iubirii, laitmotivul căruia l-a constituit cântecul lui Dmytro Homa „Draga mea, te iubesc întreaga viață”, consacrat luminoasei și caldei amintiri despre regretata lui soție. Iubirea ne ajută să învingem toate greutățile vieții, a conchis doamna Carolina, autoarea și interpreta cântecului „Eu cred în fericire”.

26 7 F 2

 

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий