„Financial Times”: Dacă Trump câștigă, ar putea cere Ucrainei să renunțe la NATO 

30 7 F 6

Fostul președinte american, Donald Trump, dacă va redeveni președinte, ar putea cere ca Ucraina să aibă un statut neutru. Administrația lui Joe Biden este împotriva acestui lucru, considerând că o astfel de decizie nu îl va opri pe dictatorul rus Vladimir Putin. Despre aceasta a scris de Gideon Rahman, comentator pe teme internaționale al „Financial Times”, citat de TSN.

Ucraina insistă asupra restaurării depline a integrității sale teritoriale, inclusiv a Crimeii. Statele Unite și aliații lor europeni spun că vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar și nu vor impune ucrainenilor termenii unei soluții pașnice. „Cel mai mare obstacol în calea păcii nu este refuzul profund al Ucrainei de a face concesii teritoriale — deși acesta este real. Este faptul că Rusia va cere în continuare o soluționare care implică cucerirea a 80 % din teritoriul Ucrainei pe care nu îl controlează. Ucrainenii au nevoie de garanții că Rusia nu se va folosi de un acord pașnic pentru a se reînarma și a trece apoi din nou la ofensivă”, a scris el. Rahman consideră că, până când nu vor obține acest lucru, la Kiev nu poate exista nicio dezbatere serioasă privind frontierele sau teritoriul.

Kievul insistă că Ucraina ar trebui să adere la NATO, ceea ce i-ar oferi garanțiile de securitate colectivă ale Alianței. La ultimul summit NATO, s-a afirmat că „viitorul Ucrainei este în NATO”, dar acest lucru se va întâmpla doar dacă aliații sunt de acord și condițiile sunt îndeplinite.

O altă idee susținută la Washington este „opțiunea israeliană”, care ar evita un angajament formal de a apăra Ucraina. În schimb, se propune dezvoltarea Ucrainei cu ajutorul asistenței militare occidentale avansate, astfel încât să poată descuraja pe cont propriu o viitoare agresiune rusă.

„Putin pare să aștepte evenimentele din America. Administrația Biden nu va accepta neutralitatea Ucrainei. Dar administrația Trump-Vance ar putea. Atât timp cât rezultatele alegerilor din SUA rămân îndoielnice, Putin are toate motivele să continue războiul”, adaugă Rahman.

Reamintim că președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a fost în contact cu echipa candidatului la președinția SUA, Donald Trump, și are numărul său de telefon.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий