A doua venire a lui Trump: va putea UE să apere Ucraina?

2 8 A 5

Bruxelles-ul este profund îngrijorat de faptul că Donald Trump ar putea profita de al doilea său mandat pentru a impune tarife dureroase asupra exporturilor UE și pentru a întrerupe sprijinul militar și financiar al SUA pentru Ucraina.  Comisia Europeană a format o echipă specială pentru a se pregăti pentru o eventuală victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA din luna noiembrie a acestui an. UE încearcă să elaboreze strategii pentru a răspunde unor posibile „viraje bruște” în ceea ce privește comerțul liber și sprijinul acordat de Washington Ucrainei, scrie Financial Times, citat de TSN.

„Alegerile din SUA nu sunt încă aproape, așa că este vorba de a ne da seama care ar putea fi consecințele. Oficialii-cheie discută despre ceea la ce trebuie să ne concentrăm cel mai mult», a declarat ziarului, sub rezerva anonimatului, un oficial european informat cu privire la sarcinile echipei.

Echipa a fost formată de Oficiul Secretarului General al Comisiei, Ilse Johansson. Ea include un număr limitat de funcționari reprezentând direcțiile relevante ale Comisiei Europene pentru comerț, concurență și afaceri externe. „Bruxelles-ul este profund îngrijorat de faptul că Trump își va folosi al doilea mandat pentru a impune tarife dureroase asupra exporturilor UE, pentru a pune capăt sprijinului militar și financiar al SUA pentru Ucraina și pentru a exercita presiuni asupra Kievului să accepte condițiile Moscovei pentru încheierea războiului”, a declarat ziarul.

De asemenea, aliații europeni nu exclud ca Trump să încerce să pună în aplicare amenințările sale anterioare de a se retrage din NATO sau de a renunța la angajamentele de apărare reciprocă față de aliații care, în opinia sa, nu cheltuiesc suficient pentru arme și armată.

Acest grup nou creat de funcționari ai Comisiei Europene își va începe activitatea luna viitoare. Planul este de a extinde contactele cu guvernele UE pentru a face schimb de opinii și idei privind evaluarea potențialelor vulnerabilități ale UE și modalitățile de atenuare a deciziilor negative.

O atenție deosebită este acordată elaborării de planuri de comunicare în cazul unei schimbări semnificative a politicii SUA față de Europa, de exemplu, dacă UE trebuie să-și crească contribuția la apărarea Ucrainei.

Generalul Ben Hodges a remarcat că Europa are motive să fie extrem de îngrijorată de probabila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, deoarece cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite nu arată respect pentru dreptul internațional și cauzează pierderi coeziunii NATO.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий