O surpriză totală și o umilință pentru Putin: ce scrie presa occidentală despre operațiunile militare din regiunea Kursk

10 8 А 2

Ucraina a luat prin surprindere armata rusă și creează probleme Kremlinului.

Războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei se extinde din ce în ce mai mult în Rusia. Iar atacul brusc din regiunea Kursk a umilit armata rusă, scrie  Business Insider. „Comentariile și postările critice ale corespondenților militari ruși și înregistrările video ale locuitorilor din regiunea Kursk care îl imploră pe Putin pentru ajutor și pentru inacțiunea autorităților locale sunt o lovitură puternică și umilitoare pentru reputația dictatorului rus ca persoană care garantează siguranța și securitatea rușilor. Acum, convoaiele de vehicule civile care părăsesc partea de vest a regiunii dovedesc că Putin este incapabil să gestioneze situația. Și aceasta este o lovitură semnificativă pentru puterea sa”, scriu jurnaliștii, citați TSN.

Cu cât forțele armate ucrainene își mențin pozițiile pe teritoriul Rusiei mai mult timp, cu cât își extind pozițiile, cu atât mai mult va fi afectată imaginea publică a lui Putin în interiorul Rusiei, se arată în articol.

„Putin trebuie să demonstreze că granițele Rusiei sunt sigure și că populația locală nu va simți efectele războiului din Ucraina”, spune Callum Fraser, analist la Royal United Services Institute (RUSI), pentru Business Insider. „De îndată ce războiul îi va forța pe oameni să-și apere viețile și proprietățile, aceștia vor începe să se întrebe dacă Putin este într-adevăr potrivit pentru funcție.

Se pare că, în aceste zile, Putin își amintește de evenimentele din vara anului 2023, când liderul CPM Wagner, Evgheni Prigozhin, a mărșăluit spre Moscova cu soldații săi, scrie ziarul.

În acele ore, mulți dintre adepții președintelui rus așteptau în tăcere să vadă cine va câștiga. Situația a arătat că Putin are puțini aliați cu adevărat de încredere. Iar alte probleme de securitate pe teritoriul Rusiei nu vor face decât să sporească perspectivele unei scindări în elitele țării.

Cu toate acestea, pentru a obține efectul dorit, inițiativa în regiunea Kursk ar trebui să rămână la ucraineni, conchide presa.

Reamintim că, din 6 august, în regiunea rusă Kursk au loc lupte în urma informațiilor conform cărora armata ucraineană ar fi intrat în regiune. Pe fondul ofensivei, la 9 august a fost declarată stare de urgență federală în regiune.

Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate la 7 august și a deschis-o cu un discurs televizat în care a calificat ofensiva drept o „provocare la scară largă”. Comandantul șef al trupelor ruse, generalul Valeri Gherasimov, a declarat că ofensiva ucraineană ar putea fi de mărimea unui batalion.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий