ISW: Ofensiva din regiunea Kursk a permis Ucrainei să preia inițiativa pe linia frontului

12 8 B 2

Moscova a subestimat capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă, care a fost deținută de ruși din toamna anului 2023.

Ofensiva forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk din Federația Rusă a permis forțelor de apărare să preia inițiativa cel puțin temporar într-o secțiune a frontului și să continue confruntarea în întreaga zonă de război, se menționează în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Experții americani scriu că deținerea de către Rusia a inițiativei pe întregul teritoriu al ostilităților începând cu noiembrie 2023 a forțat Ucraina să cheltuiască resurse materiale și umane pentru operațiuni de apărare. Cu toate acestea, ofensiva din regiunea Kursk a forțat Kremlinul și comandamentul militar rus să reacționeze și să redistribuie forțe și resurse în sectorul în care trupele ucrainene au lansat atacul.

„Dictatorul-președinte rus Vladimir Putin și comandamentul militar rus au apreciat probabil greșit că Ucraina nu avea capacitatea de a intercepta această inițiativă, iar capacitatea forțelor armate ucrainene de a demonstra o surpriză operațională și de a intercepta o inițiativă a armelor combinate, pune sub semnul întrebării ipotezele operaționale și strategice care stau la baza actualei ofensive ruse în Ucraina”, se arată în raport.

Răspunsul Moscovei ar putea impune comandanților militari ruși să ia în considerare necesarul de forță umană  și logistică pentru protecția frontierelor ca parte a unui plan de campanie pe întregul teatru de operațiuni și, astfel, ar putea impune constrângeri pe termen lung asupra planificării operaționale cu care Rusia nu s-a confruntat până acum.

„Operațiunea ucraineană din regiunea Kursk și alte posibile incursiuni transfrontaliere ucrainene forțează Kremlinul și comandanții militari ruși să decidă dacă să trateze frontiera internațională de 1 000 de kilometri cu nord-estul Ucrainei ca un front activ pe care Rusia trebuie să îl apere, mai degrabă decât ca o linie de front inactivă, așa cum au tratat-o din toamna anului 2022”, a declarat ISW.

Atitudinea Rusiei față de frontiera internațională ca un „front inactiv” i-a oferit o mai mare flexibilitate în acumularea și desfășurarea de resurse umane și materiale pentru operațiunile militare din Ucraina. Analiștii adaugă, de asemenea, că Rusia a cheltuit resurse semnificative pentru construirea de fortificații de-a lungul frontierei internaționale, dar nu a desfășurat suficient personal și echipament pentru a dota și apăra aceste fortificații.

Pentru a recapitula, analiștii ISW au evaluat ce va însemna ofensiva ucraineană în regiunea Kursk pentru „Führerul” Vladimir Putin. Kremlinul va încerca să returneze teritoriul rusesc din regiunea Kursk, care a fost ocupat de trupele ucrainene, și să oprească activitatea ucraineană în adâncul teritoriului rus.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий