A murit celebrul actor de film francez Alain Delon

18 8 F 3

Legendarul actor francez Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani. S-a întâmplat la proprietatea sa din satul Douchy, la peste 130 de kilometri la sud de Paris. Acest lucru a fost raportat în această dimineață de trei dintre copiii săi într-un comentariu pentru Agenția France-Presse, relatează Glavkom.

Actorul și-a început cariera în 1957. De la primul său lungmetraj în 1957, la vârsta de 23 de ani, Delon a jucat în 88 de filme şi şapte filme de televiziune. De asemenea, a regizat 2 lungmetraje, a produs 32 şi a jucat în 7 piese de teatru.

Actorul francez a fost nominalizat la „Globul de Aur” la categoria „Cel mai bun debutant”. Delon este, de asemenea, câștigătorul Premiului „César” pentru cel mai bun actor pentru rolul său din filmul „Povestea noastră”.

Din anii 1990, actorul a apărut rar pe ecran, iar în 2017, a anunțat că își încheie cariera cinematografică. Recent, Delon și-a părăsit rar moșia din Douchy, deoarece starea sa de sănătate era precară după ce a suferit două accidente vasculare cerebrale.

Alain Delon a adunat roluri, dar nu şi trofee. Lista sa impresionantă de distincţii include „doar” un „César”, pentru cel mai bun actor în 1985, „Ursul de onoare” la Festivalul de Film de la Berlin în 1995 şi premiul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2012.  În mai 2019, Delon a fost încoronat cu Palme d’or d’honneur la Cannes : un premiu tardiv, dar suprem, pe care actorul  l-a primit în lacrimi din mâinile fiicei sale Anouchka, profitând de acest ultim omagiu pentru a-şi lua rămas bun de la publicul său.

În aprilie 2024, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski,  i-a acordat legendarului cineast francez, Alain Delon, Ordinul de Merit pentru Ucraina. Iar în 2022, actorul a luat parte la un interviu cu Zelenski și l-a citat pe poetul ucrainean, Taras Șevcenko, în cadrul unei emisiuni de televiziune.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий