Rezervația Askania-Nova nu mai există

19 8 B 6

În interviul acordat RBK-Ucraina, postat la 19 august, Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale Herson, a declarat că armata rusă a jefuit rezervația Askania-Nova, iar animalele sunt duse în Crimeea și Rusia. „O distrug. Ultimul lucru pe care l-am auzit a fost că duc animale în Crimeea și Rusia. Adică, putem spune că rezerva nu mai există. Au jefuit-o complet», a accentuat el.

Prokudin a evaluat, de asemenea, subminarea barajului Centralei Hidroelectrice Kahovka. Potrivit lui, din punct de vedere economic, a fost un dezastru pentru regiune, dar ecologiștii au o părere ușor diferită. „Pădurea de acolo este cu adevărat imensă, totul crește, ecologiștii spun și bat din palme că este foarte bine. Dar pentru economia regiunii, nu este foarte bine căci  irigația, care a existat în zonă, a scăzut la zero. Și mai ales acum că malul stâng suferă”, a spus el.

Rezervația Biosferei Askania-Nova de lângă Kahovka din regiunea Herson a fost unică nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Europa. Aria protejată este de peste 33 de mii de hectare. În fiecare an, aproximativ 140 de mii de turiști vizitau rezervația, unde erau păstrate specii unice de plante și animale.

Teritoriul rezervei a intrat sub controlul armatei ruse în dimineața zilei de 24 februarie 2022. În timpul ocupației, zeci de incendii au izbucnit pe teritoriul rezervației. De asemenea, s-a raportat că armata rusă scotea animale în masă, iar pentru restul au fost organizate „safari”.

19 8 B 7

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий