Sărbătoare umbrită de problema demografică

3 9 Б 3

Începutul unui nou an școlar constituie un eveniment însemnat  în viața oricărei localități, mai ales a unui sat mic. Careul solemn îi adună nu numai pe elevi, ci și pe părinții lor. Or, sărbătoarea primului clopoțel este o sărbătoare a speranțelor.

Gimnaziul din Berestea figurează în lista puținelor instituții de învățământ din regiune, care, începând din 2025, nu va primi finanțare din partea statului. Motivul – numărul mic de elevi. Soluționarea acestei dificile probleme este lăsată în seama comunității teritoriale. Anul acesta, la Gimnaziul din Berestea în clasa întâi au fost înscriși numai trei elevi. Situația este explicată de starostele satului, Radu Cociurca:

–A fost o sărbătoare cu o oarecare tristețe în suflet. Situația, într-adevăr, este complicată. În prezent avem ceva mai mult de 30 de elevi. Iar 65 de copii din sat de vârstă școlară se află peste hotare împreună cu părinții. Avem 8 copii chiar în America, mai mulți sunt în Italia, Germania, Grecia, Polonia. Dacă acești copii ar fi rămas în sat, Gimnaziul nostru ar fi funcționat normal. Am fost nevoiți să unim clasele: clasa întâi cu clasa a treia, clasa a doua cu clasa a patra. Transformarea școlii de gradele I-II în școală de gradul I, adică primară, ne îngrijorează mult. Retrăiește și conducerea Comunității Teritoriale Noua Suliță, în deosebi primarul Maria Nicorici. Cu probleme similare se confruntă și celelalte comunități teritoriale. Toate acestea sunt rezultatele crizei demografice.

3 9 Б 1

În ultimul timp pentru elevii și profesorii noștri au însemnat foarte mult bursele acordate de statul român. Ele sunt benefice, însă problema existenței școlii continuă să rămână deocamdată fără soluții cât de cât optimiste.

Să sperăm că sunetul clopoțelului de la acest început de an școlar va aduce și o speranță în sufletele pedagogilor și părinților din Berestea.

3 9 Б 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий