Sănătate. Top 10 cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

0000 Acum Fructe şi legume

Chiar dacă vremea treptat se răcește, opțiunile în materie de alimentație sănătoasă se înmulțesc. Adevărata savoare a fructelor, diversitatea soiurilor și cea mai mare cantitate de nutrienți sunt accesibile doar în plin sezon. Pentru a lua ce e mai bun din toamna acestui an, trebuie din start să știm care fructe şi legume de toamnă sunt cele mai nutritive.

  1. Merele. Deși sunt tot anul disponibile, toamna e anotimpul merelor și singurul moment când se pot consuma proaspăt culese. Gustul lor e diferit acum, spre deosebire de restul anului. Aceste fructe conțin mulți antioxidanți ce ajută la diminuarea riscului dezvoltării de diverse boli. O dietă bogată în antioxidanți este un aliat de încredere împotriva procesului de îmbătrânire.  Merele au vitamina C din plin, ajutând la lupta sistemul imunitar împotriva factorilor externi. Pectina, valabilă în toate fructele tomnatice, cu coaja comestibilă, luptă împotriva bacteriilor din intestine și scade nivelul colesterolului. Iată de ce coaja de măr nu trebuie îndepărtată, ci consumată cu prioritate – acolo sunt stocate majoritatea nutrienților și vitaminelor.
  2. Varza de Bruxelles. Deși e originară din Belgia, varza de Bruxelles poate fi găsită în orice țară, însă toamna este momentul propice în care să o consumi. Bogată în fibre, vitaminele C, K și acid folic, varza de Bruxelles ajută la digestie, reglează nivelul zahărului din sânge, facilitează asimilarea calciului în oase și coagularea sângelui.  Varza de Bruxelles poate fi un adevărat deliciu și o importantă sursă de nutrienți atunci când e gătită cum trebuie. Iată câteva idei: taie varza în jumătăți, stropește cu puțin ulei de măsline, asezonează cu sare și piper și rumenește totul la cuptor. Va ieși o bunătate.
  3. Conopida. Femeile, în special, recunosc un aliat demn de încredere în conopidă. Conopida este o alternativă pentru toți cei care țin diete de slăbire și vor să înlocuiască făina și, automat, aluaturile, cu altceva: spre exemplu, blat de pizza din conopidă. Popularitatea acestei legume de toamnă se datorează faptului că are foarte puțini carbohidrați, e una din cele mai bune surse de vitamina C și K.
  4. Perele. Para e regina anotimpului. Parfumul lor e unic, iar aroma imbatabilă. Perele sunt o gustare foarte sănătoasă, hidratantă și hrănitoare. Conțin o mulțime de vitamine și nutrienți. Perele conțin carbohidrați și pectină, care e detoxifiantă, reglează tractul gastrointestinal și oferă un real ajutor sistemului imunitar. De asemenea, perele ajută corpul să rețină calciul mai bine.
  5. Strugurii. Strugurii – deliciul anotimpului, motivul pentru care toamna e atât de îndrăgită. De regulă, se consumă ca atare, aroma și parfumul lor fiind extraordinare. De asemenea, strugurii mai pot fi experimentați sub formă de must. Există peste 60 de tipuri de struguri, toate foarte bogate în antioxidanți și nutrienți, ajutând la reducerea inflamației, protejarea inimii, îmbunătățirea vederii, a articulațiilor și funcțiilor creierului.
  6. Sfecla roşie. Este minunată în sucuri proaspăt stoarse, risotto și paste, ciorbe, sau salate. Sfecla este o sursă bogată de nitrat, acesta împiedicând apariția demenței prin faptul că sporește fluxul sângelui către creier. Această frumusețe sângerie, abundă de antioxidanți, acid folic, potasiu și mangan, acesta din urmă ajutând la absorbția calciului în oase și la coagularea sângelui. Nu în ultimul rând, consumarea sfeclei ajută la diminuarea apariției bolilor de inimă și de ficat.
  7. Dovleacul și dovleceii. Dovleacul, bostanii și dovleceii sunt sinonimi cu toamna. Alături de struguri, dovleacul e vedeta anotimpului. O cană de dovleac tăiat cubulețe conține aproape dublul necesarului de vitamina A recomandat pe o zi. Prin consumarea acestei legume ai parte de o mulțime de beneficii, de la îmbunătățirea tensiunii arteriale, la prostată. Dovleacul conține beta-caroten, care, de asemenea, se găsește în morcovi și care luptă împotriva radicalilor liberi. Nu sunt de neglijat nici semințele de dovleac, care conțin o mare cantitate de fibre dietetice. Spre deosebire de dovleacul de vară, dovlecelul are textura fină și catifelată și un plus de dulceață. Datorită cojii sale groase, poate fi depozitat pentru timp îndelungat. E bogat în Omega-3 și vitamina A.
  8. Ciupercile. Ciupercile se găsesc de-a lungul întregului an, dar toamna e sezonul lor, cunoscătorii bucurându-se din plin de hribi și ghebe. Un mare plus al ciupercilor este faptul că, practic, nu au grăsimi – sunt o alternativă minunată pentru carne și fac parte din multe diete. Sărace în sodiu, nu contribuie la creșterea colesterolului, au puține calorii și sunt extrem de bogate în vitamina B.
  9. Gutuile. Gutuile – parfumate și aromate, sunt o adevărată provocare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Gutuia e fără grăsimi și săracă în sodiu. Fructul acesta e o sursă excelentă de vitamina C și nu ar trebui să lipsească din coșul cu fructe.
  10. Nucile. Nucile sunt un deliciu, atât ca gustare rapidă, cât și în prăjituri. Nucile îmbunătățesc metabolismul și reduc colesterolul din organism. Atunci când sunt consumate în cantități potrivite, nucile contribuie la scăderea în greutate. Nucile au proprietăți anti-inflamatorii, ajută intelectul (sunt simbolul inteligenței), îmbunătățesc sănătatea oaselor. Aportul mare de vitamine B e extrem de benefic pentru sănătate.

Fructele și legumele de sezon, atât de bune și hrănitoare, sunt mult mai bogate în nutrienți și aromă decât cele disponibile în restul anului. Deci, să nu trecem peste această etapă! (Sursa – Nestle)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий